Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vlastivědné muzeum v Olomouci – dohoda o vině a trestu

Evropský pověřený žalobce Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) uzavřel ve Zlíně dne 29. ledna 2024 „dohodu o vině a trestu“ s trojicí obviněných osob, které jsou stíhány v souvislosti s projektem Vlastivědného muzea v Olomouci dotovaného z prostředků Evropské unie. 

V listopadu 2021 byla jedna osoba obviněna Národní centrálou proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) z trestných činů „přijetí úplatku“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“. V květnu 2023 došlo k rozšíření trestního stíhání u této osoby a následně k obvinění dalších dvou osob, a to z trestných činů „dotačního podvodu“, „poškození finančních zájmů Evropské unie“ (3 osoby), „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ (2 osoby) a „zneužití pravomoci úřední osoby“ (1 osoba). 

Tato věc se týkala poskytnutých dotací muzeu ve výši cca 14 milionů korun v rámci projektu s názvem "Virtuální muzeum ve výuce - využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání".

Všichni tři obvinění se k činu doznali a s evropským pověřeným žalobcem se dohodli na trestu i úhradě vzniklé škody. 

Dne 1. února 2024 byla uzavřená dohoda o vině a trestu předložena pověřeným žalobcem EPPO ke schválení Krajskému soudu v Ostravě, pobočce v Olomouci. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
1. února 2024

vytisknout  e-mailem