Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Víte skutečně, kam investujete své finance?

RAKOVNICKO – Falešný makléř vylákal z muže více jak 300 tisíc korun pod záminkou výhodné investice do kryptoměn. 

Rakovničtí kriminalisté v předchozích dnech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, kterého se dosud neustanovený pachatel dopustil tím, že pod záminkou výhodných investic do kryptoměn, jako domnělý osobní makléř, kontaktoval 48letého muže. Ten s vidinou výhodného zúročení svých osobních financí, poukázal opakovaně dle instrukcí ve prospěch účtu částku, která na konci samého investičního řetězce měla být výrazně vyšší. 

A skutečně. Domnělá aplikace, jejíž prostřednictvím si muž mohl kontrolovat pohyb financí na svém účtu, hlásila nárůst investované částky v rámci několika desítek tisíc korun. Současně však majitel domnělého účtu zjistil, že zúročené finanční prostředky byly bez jeho vědomí převedeny do jiné společnosti, která se měla starat o správu kryptoměn. Netrvalo dlouho a muž byl vyrozuměn zaměstnancem oné společnosti. Uvedený zaměstnanec žádal o zaslání částky stejné hodnoty, jaké měly dosahovat již nabyté zúročené prostředky, které byly uvedeny v oné aplikaci, s tím, že ve chvíli, kdy je muž zašle, bude mu vyplacena nejen zúročená částka, ale současně i poslední investovaná. Do dnešního dne se tak však nestalo a poškozenému muži uvedeným jednáním vznikla škoda, který přesáhla více jak 300 tisíc korun.

V případě dopadení a pravomocného odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody v trvání od jednoho roku do pěti let.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o ojedinělý případ a praktiky podvodníků v kyberprostoru jsou čím dál sofistikovanější, připomeňme si několik obecných rad, jak se ve virtuálním prostoru orientovat a nenechat se okrást.

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví či platebních kartách.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. NEBUĎTE DŮVĚŘIVÍ A BUĎTE OBEZŘETNÍ!

por. Bc. Adéla Fialová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
20. února 2023

vytisknout  e-mailem