Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Víte, komu svěřujete své finance?

KRAJ – V Libereckém kraji se šíří podvodná jednání nejen s kryptoměnou. 

Kriminalisté v poslední době evidují narůstající počty podvodných jednání s financemi, které se mnozí občané rozhodli zúročit formou investic do kryptoměny. Scénář je prakticky stále stejný či alespoň jeho indicie. Na počátku všeho je občan, který vlastní finanční hotovost. Vzhledem k tomu, že se dozvěděl, jak dobře se dá vydělat nákupem kryptoměny, často usedne k internetu a klikne na první reklamu, která mu cestou vyhledavače vyskočí na obrazovce. A celý pomyslný kolotoč se rozjede. Netuší totiž, že již v tu chvíli se stane terčem podvodníků. Pokud investor není odborník, jen těžko odhalí, že většina poskytovaných informací na těchto stránkách jsou vlastně dezinformace. A v důsledku toho následně o své finance velmi rychle přijdou.

Kryptoměna vstoupila do povědomí lidí především jako alternativa oficiální měny, s vidinou rychlého zbohatnutí, ačkoliv je její hodnota paradoxně velmi proměnlivá. Postupy, které volí podvodníci za účelem vylákaní peněz od občanů, jsou však čím dál sofistikovanější.  Jeden z takových případů se odehrál i v nedávné době. Budoucí investor byl kontaktován cestou e-mailu, který obdržel od zcela cizí osoby. Ta mu slibovala, že zajistí, aby jeho peníze byly řádně investovány do kryptoměny. Následně se několikrát telefonicky spojili. Při posledním hovoru bylo této osobě sděleno, že je nutné, aby umožnila vzdálený přístup ke svému účtu a mohlo dojít k úspěšné transakci. Ta tak učinila, a když se opětovně podívala na svůj účet, zjistila, že je zcela prázdný. Veškeré finance byly pryč a s nimi i obchodník, který zaručoval jejich výhodné zúročení.

Další metodu, kterou podvodníci volí za účelem vlastního obohacení je takzvaný vishing, při niž se osoba na druhém konci hovoru představí jako pracovník banky a přesvědčuje jejího klienta, aby své finance převedl nebo vybral z vlastního účtu a následně vložil na jiný. Pachatelé při tom dokáží napodobit jakékoliv číslo, včetně infolinek banky a sofistikovanou formou přesvědčí své klienty, že došlo k napadení jejich účtu. Následně jim sdělí, že nejlepší cestou by bylo, aby své finance převedli jinam. Pokud tak učiní, o své peníze zpravidla přijdou. Proto je třeba mít na mysli, že se nejedná o postup, který by volila jakákoliv bankovní instituce.

Zapamatujte si proto jednoduchá pravidla:

  • Nereagujte na telefonické, e-mailové či jiné nabídky, které nabízí nákup kryptoměn.
  • Nikomu neumožňujte vzdálený přístup k počítači notebooku či jiné platformě.
  • Nefoťte své osobní doklady nebo jejich kopie za účelem zprostředkování cizím osobám.
  • Před vlastním nákupem kryptoměny si pečlivě prostudujte, jak fungují, jaké jsou formy jejich zabezpečení, výhody a nevýhody.
  • V případě nákupu kryptoměny si na internetu zjistit co nejvíce informací o burzách, včetně reference, které mohou být vodítkem, zda se jedná o podvodnou burzu, či nikoliv.


30.12.2021
nprap. Adéla Fialová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem