Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Víte, komu dáváte své peníze? Aneb pozor na falešné sbírky!

Pražští policisté vyzývají veřejnost k ostražitosti, množí se totiž případy podvodných sbírek.  

V poslední době zaevidovali pražští policisté zvýšený počet volání na tísňovou linku 158 kvůli případům podvodných sbírek. Občané se obraceli na policisty s tím, že se na nejrůznějších místech metropole pohybují skupinky převážně rumunsky hovořících osob, které v ruce třímají podpisové archy, předstírají, že jsou neslyšící a požadují finanční příspěvek na vybudování mezinárodního centra. Je až zarážející, kolik dobrosrdečných lidí s důvěrou přispěje, aniž by se zajímaly o to, kam jejich peníze poputují a jak s nimi bude naloženo.
 
Při kontrolách pak policisté zjišťují, že tyto osoby rozhodně neslyšící nejsou, žádnou sbírku neorganizují nebo peníze pro neslyšící nevybírají. Zkrátka veškeré peníze, které kolemjdoucí vhodí do pokladničky a podepíší se na list působící jako podpisový arch, končí v jejich kapsách a využívají je pro svoji potřebu.
Osoby po kontrolách putují na služebnu policie, kde podle zákona o policii podávají k celé události vysvětlení a policisté pak jejich přestupkové jednání oznamují příslušnému úřadu městské části. Úředníci pak těmto přestupcům udělují pokuty až ve výši patnáct tisíc korun.
 
V případě, že Vás na ulici oslovují skupiny osob a požadují příspěvek na dobročinnost nebo veřejnou sbírku, ověřte si, zda se skutečně jedná o dobrovolníky a nestojíte tváří v tvář podvodníkům.
 
Jestliže se setkáte s vybíráním finančního příspěvku do pokladničky, kasička by měla být zapečetěna (bílá páska s razítkem a podpisem zástupce příslušného úřadu) a zajištěna proti jednoduchému otevření a odcizení (nejčastěji zámkem). Osoba pověřená prováděním sbírky by se vám měla na požádání prokázat průkazem (kopií osvědčení příslušného úřadu, plnou mocí právnické osoby včetně otisku jejího razítka) a nesmí to být osoba mladší 15 let. Sbírky se nesmějí konat v prostředcích veřejné dopravy a prostorách pro cestující.
 
V případě jakýchkoliv pochybností se neváhejte obrátit na tísňovou linku 158, Vaše pozornost může pomoci nápravě současného stavu.
 
Odkaz na tiskovou zprávu k případu falešní sbírky z května letošního roku:
http://www.policie.cz/clanek/falesna-sbirka.aspx
 
Odkaz na seznam veřejných sbírek naleznete zde:
http://aplikace.mvcr.cz/seznam-verejnych-sbirek/
 
Odkaz na stránky Ministerstva vnitra ČR k veřejným sbírkám naleznete zde:
http://www.mvcr.cz/clanek/obcanske-aktivity-118893.aspx?q=Y2hudW09NQ%3D%3D
 
por. Bc. Jana Rösslerová, 14. 7. 2015
 

vytisknout  e-mailem