Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Víte, jak to bylo?

Kriminalisté prosí o pomoc s objasněním případu, při kterém byl napaden strážník. 

Událost se odehrála desátého května v Praze 5 Zbraslavi. V tamní křižovatce ulic Elišky Přemyslovny a U Lékárny zaparkoval řidič osobního motorového vozidla na přechodu pro chodce a odešel si vyřídit potřebné.

Bylo přibližně tři čtvrtě na dvanáct, když se „hříšník“ vrátil zpět ke svému vozu. V tu dobu už tam ale na něj čekal strážník městské policie, který s ním chtěl řešit popsaný delikt, tedy špatné parkování, respektive parkování v rozporu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích.

Postarší muž byl ale proti takovému postupu, což také strážníkovi mrzoutsky sdělil. Potom usedl do vozu a jal se odjíždět pryč. V tom se mu ale městský policista snažil zabránit tím, že si přestupci stoupl před vozidlo a odmítal ustoupit, dokud nebude věc řádně prošetřena a v souladu se zákonem vyřešena.

Jenže taková překážka v podobě uniformovaného strážníka řidiče nezastavila. Ten chtě zjevně odjet z místa stůj co stůj a tak se prostě rozjel. Při tom městský policista skončil na kapotě, kdy ani to nebylo pro muže za volantem impulsem k zastavení.

Prchající řidič takto městského policistu popovezl několik metrů, dokud „nezvaný pasažér“ sám z kapoty vozu nespadl. Poté řidič odjel do místa svého bydliště, kde byl následně vypátrán a zadržen.

V tuto chvíli je řidič podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

Avšak stran prokazování nastal nepatrný zádrhel. Kriminalisté sice disponují svědky, kteří viděli závěr celé situace, tedy jak řidič veze strážníka na kapotě auta. Nicméně svědky, kteří viděli událost od jejího začátku, detektivové doposud nedisponují.

Proto se z tohoto místa kriminalisté obrací s prosbou o pomoc na spoluobčany. Prosíme každého, kdo byl přítomen popsanému incidentu od samého začátku, ať se detektivům přihlásí prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Jen pro upřesnění, tito svědci, potažmo informace od nich získané jsou pro prošetřování, dá se říci zásadní. V souladu s právními normami totiž musí policisté znát veškeré okolnosti jakéhokoliv prošetřovaného případu, tento nevyjímaje, aby mohli správně událost kvalifikovat a dojít tak k jednoznačnému závěru, zda se trestný čin stal či nikoli.

Za případnou pomoc a spolupráci předem děkujeme.

por. Mgr. Tomáš Hulan 30. 5. 2017

vytisknout  e-mailem