Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Víš, kdo tě sleduje?

KRAJ - Preventivní projekt zaměřený na digitální bezpečnost realizovalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje v loňském roce. Finanční prostředky na výrobu naučných příruček získalo z programu Ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality. 

přední a zadní strana kartičkypřední a zadní strana kartičkyFenoménem dnešní doby jsou komunikační technologie. Ty však s sebou nesou i svá rizika. Počty případů trestné činnosti kybernetické kriminality a kriminality páchané na internetu od roku 2011 stále stoupají. V roce 2011 jich bylo v ČR 1502 a v roce 2019 již 8417 případů. V roce 2020 bylo těchto případů 8073. Sofistikovanost kybernetických útoků pokračuje ve vzrůstajícím trendu. Pachatelé této trestné činnosti modernizují dosavadní techniky a metody, které jsou pro poškozené velmi těžko odhalitelné. Málokdo také ví, jak správně zabezpečit svůj počítač či mobilní telefon. Pokud je počítač či telefon nesprávně zabezpečen, může dojít ke  zneužití prostřednictvím webové kamery a následnému možnému vydíraní nebo zneužití oběti

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje realizovalo v loňském roce roce projekt "Víš, kdo tě sleduje?" zaměřený na digitální bezpečnost. Finanční prostředky získalo z programu Ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality pro rok 2020. Využili jsme je k výrobě tematických informačních kartiček s textem a zároveň krytkou na webovou kameru.

vnitřní strany kartičkyvnitřní strany kartičkyNaše příručka napoví, jak správně zabezpečit svůj počítač či telefon. Jednoduchými a přehlednými úkony napoví, jak nastavit heslo či jak se správně připojit na wifi. Součástí příručky je krytka na webovou kameru s logem PČR, která znesnadní případnému útočníkovi narušení soukromí. Zároveň napoví, kde hledat pomoc. Distribuce těchto kartiček probíhala při přednáškách na danou tematiku.

Přednášky na KŘP Libereckého kraje zajišťuje kromě oddělení tisku a prevence a preventistů na jednotlivých obvodních odděleních ve velké míře pracovník Služby kriminální policie a vyšetřování, z odboru analytiky a kybernetické kriminality          kpt. PhDr. Jan Melša. V roce 2020 i přes nepříznivou situaci v souvislosti s pandemií COVID - 19 zrealizoval 100 preventivních aktivit – přednášek a vystoupení, včetně preventivních výstupů v Českém rozhlasu na téma "kyberstalking" a "podvody na internetu". Během přednáškové činnosti pro základní a střední školy  oslovil 3240 posluchačů, mezi kterými byli i rodiče a pedagogové. Nemalá část posluchačů byla oslovena na konferenci "Právo, děti, kriminalita", která se konala 28. února 2020 v České Lípě.

V této preventivní a osvětové činnosti budou preventisté KŘP Libereckého kraje ve spolupráci s pracovníkem Služby kriminální policie a vyšetřování jakmile to protiepidemická situace opět dovolí nadále pokračovat, popřípadě on-line formou. Je důležité, aby díky této činnosti docházelo k minimalizaci případných škod, neboť za velkou většinou nápadu trestních či přestupkových případů z oblasti kyberkriminality stojí lidská naivita, nezkušenost, důvěřivost, neznalost rizik apod..


11. 2. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
krajská koordinátorka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem