Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Virtuálním podvodníkům se daří

ZNOJEMSKO: Lidé jim ochotně sdělují potřebné údaje. 

     Čtyřiačtyřicetiletá žena chtěla prodat již nepotřebnou dětskou pistoli. Na internetu zveřejnila inzerát a neznámý zájemce jí poslal odkaz na dopravce. Ona vyplnila veškeré údaje k platební kartě i internetovému bankovnictví a následně zjistila, že jí na účtu chybí 24 tisíc korun.
     Pětatřicetiletá žena nabízela koupelnový topný žebřík za 400,- korun. Neznámý zájemce zareagoval na její inzerát na internetovém portálu a zaslal jí odkaz na webovou stránku dopravce. Vyplnila všechny údaje ke své platební kartě a během pár minut jí z účtu zmizelo téměř padesát tisíc korun. 
     Další pětatřicetiletou ženu podvedl falešný bankéř. Kontaktoval ji po telefonu a sdělil, že si předchozí den zažádala z jejího účtu o úvěr jiná žena. Potom jí popsal prý jedinou možnost, jak o peníze nepřijít. Ať si ve svém internetovém bankovnictví  zažádá o co největší možný úvěr, který následně bance ihned vrátí tak, že peníze vloží přes zaslaný QR kód do bitcoinmatu. Ona tomu uvěřila a postupovala přesně podle instrukcí. Na vlastní žádost dostala úvěr ve výši 326 tisíc korun, peníze vybrala v bance ve Znojmě a hotovost pak vložila do bitcoinmatu u hraničního přechodu Hatě. 
     Největší způsobená škoda v případech oznámených v průběhu týdne je 1,7 milionu korun. Tolik peněz vylákal falešný námořník od šedesátileté ženy, která s ním zhruba rok komunikovala přes sociální sítě. Poslal jí balík z Austrálie a potom prý přicestuje i on - virtuální nápadník. Zamilovaná žena všemu věřila a posílala peníze na složité a komplikované doručení zásilky. Zatím se nedočkala balíčku a ani milovaného muže. 
     Všemi případy se intenzívně zabýváme a po zatím neznámých internetových podvodnících pátráme. Zároveň také občany upozorňujeme, aby byli ostražití a nikomu citlivé údaje ke svým financím nedávali.       

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 21. října 2022

vytisknout  e-mailem