Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vinobraní 2013 očima policistů

Mělník - Akci letos zajišťovalo 113 policistů z Mělnicka a jejich kolegové z brněnského jízdního oddílu. 

    Od pátku do neděle se na Mělníku konal další ročník tradičních oslav vinařů a přátel nápoje, ve kterém je údajně ukrytá pravda. Vzhledem k tomu, že akci každoročně navštíví mnoho osob, nese s sebou i jistá bezpečnostní rizika, spojená s dopravou a ochranou zdraví a majetku občanů.
     Policisté se pravidelně na oslavy připravují tak, aby v maximální možné míře potíže spojené s akcí eliminovali. Letos bylo během tří dnů nasazeno celkem 113 policistů pořádkové a dopravní policie, kriminalistů a příslušníků dalších složek ÚO PČR Mělník. Se zajištěním veřejného pořádku tentokrát pomáhali i naši kolegové z brněnského jízdního oddílu, se šesti koňmi.
     V rámci výkonu služby zadokumentovaly policejní složky celkem jedenáct trestných činů, z nichž čtyři přímo souvisely s pořádáním akce a tři přestupky proti majetku. Policisté v rámci dohledu nad dopravní situací a při hlídkové činnosti zkontrolovali celkem 185 osob.
      Dopravní policisté během víkendu odhalili 116 přestupků, za které na místě uložili blokové pokuty, ve výši 38 900,-Kč, dále zjistili tři osoby pod vlivem alkoholu. Dva případy skončily jako podezření z trestného činu, ohrožení pod vlivem návykové látky a jeden byl postoupen, jako přestupek ke správnímu orgánu. Další šofér před jízdou užil jinou omamnou látku. Vzhledem k  předpokladu, že se osoba bude vyhýbat správnímu řízení, uložili policisté na místě, dle zákona kauci, ve výši 25 000,- Kč. Přestupce kauci nezaplatil, a proto hlídka přistoupila k zajištění vozidla, jako jistiny. Jestliže dotyčný kauci neuhradí, bude vozidlo postoupeno správnímu orgánu, k dalším opatřením. Během oslav policisté nezaznamenali žádnou mimořádnou událost. Na závěr můžeme uvést namátkou dva případy, které policejní orgány o víkendu šetřily. U obou hrál svoji roli alkohol.
       Hned v pátek, kolem sedmnácté hodiny, zadrželi na Mělníku kriminalisté třicetiletého muže z Kolínska. Osoba předtím procházela ulicemi Tyršova, Nová a Fibichova. Přitom měl muž zdviženou pravici a nahlas vykřikoval nacistické pozdravy. Provedená dechová zkouška skončila naměřenou pozitivní hodnotou 2,35 promile alkoholu v dechu. Policisté osobě následujícího dne sdělili podezření z trestných činů, výtržnictví a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, za které lze v tomto případě uložit trest odnětí svobody až na tři léta. Trestní řízení je vedeno na svobodě. V nočních hodinách téhož dne usedl pětadvacetiletý muž z Jičínska, na Mělníku, křižovatce ulic Veslařská a Sportovní, za volant vozidla Renault Kangoo. Při vyjíždění z řady nacouval do zaparkovaného vozu Hyundai Getz. Při nehodě způsobil škodu ve výši cca 6 000,-Kč. Z místa incidentu ujel. Bezprostředně poté byl kontrolován hlídkou policistů z místního oddělení, v ulici Dukelská. Zde se k nehodě doznal a následně putoval do policejní cely. Přístroj Dräger v jeho případě naměřil hodnotu 1,84 promile alkoholu v dechu.
      Osmadvacátého září si osoba převzala sdělení podezření z trestného činu, ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze v daném případě uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz řízení. Trestní stíhání je nadále vedeno na svobodě.
 
30. září 2013
nprap. Václav Tichý
 

vytisknout  e-mailem