Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendový přehled událostí

TRUTNOVSKO - Krádeže, vypátraná osoba a alkohol za volantem 

V průběhu třetího prosincového víkendu včetně pátku do pondělního rána 17. 12. 2012 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno jedenáct nově spáchaných přečinů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, výtržnictví, zatajení nálezu, porušování domovní svobody a ohrožení pod vlivem návykové látky. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali jednapadesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.

Policisté ze Dvora Králové nad Labem zatavili v průběhu noci ze čtvrtku na pátek 14. 11. 2012 na Jaroměřské ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Hyundai. Provedeným šetřením policejní hlídka zjistila, že šestatřicetiletý muž sedící za volantem má Okresním soudem v Hradci Králové až do roku 2014 vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.

Královédvorští policisté v pátek odpoledne 14. 12. 2012 vypátrali díky výborné místní a osobní znalosti v centru Dvora Králové nad Labem devětačtyřicetiletého muže, který procházel registrem celostátně hledaných osob. Na základě příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, který vydal Okresní soud v Trutnově, skončil hledaný na policejním útvaru. Po provedení všech úkonů eskortovala policejní hlídka omezeného na osobní svobodě do jedné z věznic, kde byl řádně předán pracovníkům vězeňské služby.

Na trutnovské policisty se v pátek odpoledne 14. 12. 2012 obrátila s žádostí o pomoc dvaačtyřicetiletá žena, která přišla o finanční hotovost ve výši 5 tisíc korun. Z výpovědi poškozené vyplynulo, že si z peněžního automatu na Krkonošské ulici chtěla vybrat finanční hotovost. Po provedení transakce si oznamovatelka odebrala platební kartu, finanční hotovost ale zapomněla ve výdejním prostoru. Po několika minutách si svou chybu uvědomila, ale po příchodu na místo byla shora uvedená peněžní částka pryč. Muži zákona uvedený případ zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu zatajení nálezu, za který zloději hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
Policie České republiky tímto upozorňuje všechny občany na to, že „nález“ není jejich majetkem. V trestním zákoníku je v § 219 jasně uvedeno, že ten, kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

V sobotu 15. 12. 2012 trutnovští policisté zadokumentovali dva případy násilných vniknutí do sklepních kójí. Prvním z případů se muži zákona zabývali v Kopretinové, druhým potom v Úpské ulici. Ze suterénů obytných domů zloději odcizili čtyři hliníkové disky s obutými pneumatikami, běžecké a sjezdové lyže, lyžařské hole, lyžařské boty a pouzdro na lyžařskou výbavu. Poškození v těchto případech vyčíslili škodu na částku převyšující 30 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavcům trest odnětí svobody až na tři roky. Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zlodějích a odcizených věcech intenzivně pátrají.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, kteří by ze sklepů či chodeb svých domů zaslechli jakékoli zvuky připomínající páčení, nechť ihned telefonují na linku 158. Stejně by se měli nájemníci domů zachovat, pokud na chodbách či v suterénech svých obydlí zahlédnou zcela cizí osobu, která svým chováním vzbuzuje jakékoli podezření. Policejní hlídka je po takovémto oznámení na místě během několika minut, což může přispět k odhalení pachatele jakékoli majetkové trestné činnosti.

Policisté ze Dvora Králové nad Labem v pátek večer 14. 12. 2012 vyjížděli do ulice Švehlova, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jedné z místních prodejen. Muži zákona provedeným šetřením zjistili, že nezvaný host v průběhu pátečního večera z provozovny odcizil několik notebooků včetně příslušenství. Oznamovatel předběžně vyčíslil škodu na necelých 100 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí lapkovi trest odnětí svobody až na pět let. Po pachateli krádeže a odcizených počítačích místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.

Policisté ze Svobody nad Úpou vyjížděli v neděli ráno 16. 12. 2012 do provozovny jedné z místních diskoték. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že v průběhu večera jeden z místních „siláků“ nejprve slovně a poté i fyzicky před větším počtem návštěvníků napadl devatenáctiletého hosta. Uvedený útok si naštěstí nevyžádal žádné vážnější zranění. Místní policisté uvedený případ zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.

Na královédvorské policisty se v neděli ráno 16. 12. 2012 obrátil s žádostí o pomoc devatenáctiletý mladík, který se stal obětí kapesního zloděje. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že poškozenému dosud neznámý zloděj z kapsy jeho kalhot na parketu jedné z místních diskoték odcizil jeho peněženku. V době krádeže se v portmonce nacházela finanční hotovost, platební karta a osobní doklady poškozeného. Okradený vyčíslil škodu na necelých 6 tisíc korun. Za přečin krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí chmatákovi trest odnětí svobody až na dva roky. 
Policie České republiky žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. 

Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 12 dopravních nehod, při kterých došlo ke třem zraněním. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 128 řidičů motorových vozidel. Tři ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu před nebo během jízdy požili alkoholický nápoj. Dopraváci navíc zjistili 50 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 32 tisíc korun.

 V průběhu víkendu dohlíželo na veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 10 pěších policejních hlídek. 

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 102 telefonátů, 41 z nich bylo využito a zbývajících 61 nesouviselo s prací PČR.
nprap. Bc. Udo Ertner
17. 12. 2012 v 11:00

vytisknout  e-mailem