Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Krádeže, alkohol za volantem a zákazy řízení. 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátečního dne do pondělního rána 8. 12. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno čtrnáct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy zanedbání povinné výživy, porušování domovní svobody, krádeží prostých i krádeží provedených vloupáním, podvodu, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali na stovku přestupků. Zejména se jednalo se o dopravní přestupky, mezi které patří nepřiměřená rychlost, alkohol za volantem, nerespektování dopravního značení a mnoho dalších řidičských nešvarů. Dále to byly majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Vrchlabská policejní hlídka v pondělí 8. 12. 2014 několik minut po druhé hodině ranní zastavila při provádění dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Hořejším Vrchlabí na Horské ulici ke kontrole osobní motorové vozidlo značky VOLKSWAGEN. Po řádně provedené kontrole a lustraci dokladů policisté zjistili, že osmadvacetiletý muž sedící za volantem má již ve třech případech městskými úřady ve Vrchlabí a Semilech vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do roku 2016. Muži zákona uvedené protiprávní jednání zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Pozor na penizePozor na penize
V neděli dopoledne 7. 12. 2014 se na vrchlabské policisty obrátil s žádostí o pomoc majitel jednoho z hotelů na Tkalcovské ulici, který oznámil krádež finanční hotovosti. Službu konající policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj z otevřené zásuvky ve volně přístupné restauraci odcizil kasírtašku, ve které se nacházela tržba z předešlého dne. Poškozený vyčíslil škodu na necelých 10 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny provozovatele restauračních zařízení, aby si tržby nenechávali na volně přístupných místech. Finanční hotovost by měla končit alespoň v uzamčených místnostech či trezorech. Myslete na to, že kasírtaška uložená v neuzamčeném baru či na jiném viditelném místě je pro zloděje snadným cílem. Nedávejte proto lapkům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.  
 
 Královédvorští policisté v neděli dopoledne 7. 12. 2014 vyjížděli do obce Borovnička, kde v průběhu noci ze soboty na neděli dosud neznámý vandal poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo značky FORD. Přivolaní policisté na místě ohledáním a následně provedeným šetřením zjistili, že pachatel dosud neznámým předmětem poškrábal na několika místech lak automobilu, který stál na volně přístupném parkovišti před jedním z místních domů. Majitel dopravního prostředku předběžně vyčíslil škodu na 10 tisíc korun. Policisté uvedený případ zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za který může být uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
V průběhu noci z pátku na sobotu 6. 12. 2014 dosud neznámý pachatel násilím vnikl do stavební buňky, která stojí na volně přístupném místě v obci Chvaleč. Policejní hlídka provedeným šetřením zjistila, že zloděj z objektu odcizil stavební stroj, který slouží k dusání zeminy a brusku. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil předběžně škodu na 35 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky.
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po pachateli a odcizených věcech intenzivně pátrají.
 
Řidič za volantemŘidič za volantem
V sobotu odpoledne 6. 12. 2014 krátce před půl čtvrtou zastavila vrchlabská policejní hlídka při provádění dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Lánov ke kontrole osobní motorové vozidlo značky ŠKODA. Po řádně provedené kontrole a lustraci dokladů policisté zjistili, že čtyřicetiletý muž sedící za volantem má Okresním soudem v Trutnově do roku 2017 vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Muži zákona uvedené protiprávní jednání zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Necelou hodinu po půlnoci z pátku na sobotu 6. 12. 2014 zastavili strážníci Městské policie Trutnov při provádění dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v centru Trutnova na Zásobní ulici ke kontrole osobní motorové vozidlo značky OPEL. Po řádně provedené kontrole a lustraci strážníci šestadvacetiletého muže sedícího za volantem vyzvali k podrobení se dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Provedený test prokázal 1, 73 promile. Strážníci po tomto zjištění předali uvedený případ k dalšímu zadokumentování dle věcné příslušnosti svým kolegům z trutnovského obvodního oddělení. Muži zákona po zjištění uvedené protiprávní jednání zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali šest dopravních nehod, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dopraváci zjistili dvaatřicet přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých dvaceti tisíc korun. V jednom případě dopravní policisté provedenými kontrolami zjistili u řidiče požití alkoholického nápoje před nebo během jízdy, v jednom případě potom řidič před jízdou užil návykovou látku.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 8 pěších policejních hlídek. 
por. Bc. Udo Ertner
8. 12. 2014 v 11:15

vytisknout  e-mailem