Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Víkendová bezpečnostní opatření v metropoli

Policie se připravuje na nadcházející víkend nejen ve znamení oslav 

V souvislosti s plánovanými oslavami 100 let vzniku republiky chystá policie zvýšená bezpečnostní opatření. Na těch se budou podílet zejména policisté pořádkové a dopravní služby, kteří budou ve spolupráci se strážníky městské policie a příslušníky vojenské policie a armády dohlížet na hladký průběh plánovaných akcí.

Více policistů a strážníků tak bude k vidění například na Staroměstském a Václavském náměstí, Náměstí Republiky, Vítězném náměstí, v prostředcích MHD a v mnoha dalších lokalitách, kde je předpoklad vysoké koncentrace osob. S ohledem na množství zajišťovaných akcí budou pražští policisté posíleni i kolegy z ostatních krajských ředitelství policie a celorepublikových útvarů a služeb. V terénu budou i kriminalisté, kteří se specializují na potírání běžné pouliční kriminality. Přes všechna tato opatření doporučujeme občanům, aby svému majetku věnovali zvýšenou pozornost a svým chováním a jednáním se zbytečně nevystavovali bezpečnostním rizikům.

Metropoli čeká v souvislosti s programem oslav a s ohledem na celou řadu doprovodných akcí a koncertů i výrazné dopravní omezení. Vhledem k této skutečnosti policie doporučuje občanům, aby se s přehledem plánovaných dopravních omezení na stánkách Magistrátu hlavního města Prahy seznámili a své případné cesty Prahou naplánovali s dostatečným předstihem. Odkaz na přehled zde.

Policisté předem upozorňují, že se účastníci jednotlivých akcí i ostatní občané a návštěvníci metropole mohou setkat i s dalšími krátkodobými uzavírkami, jimiž bude policie reagovat na mimořádný vývoj bezpečnostní a dopravní situace. V takových případech policisté apelují, aby veřejnost dbala aktuálních pokynů policistů a strážníků, kteří budou konkrétní opatření zajišťovat.

V závěru je potřeba upozornit, že z bezpečnostních důvodů nebude v souvislosti se slavnostní přehlídkou v neděli 28. října 2018 tolerováno použití dronů, jelikož dotčená lokalita byla označena za bezletovou zónu viz. přiložená mapa. Bližší informace k bezletové zóně naleznete zde. Porušení zákona č. 49/1997Sb., o civilním letectví budou policisté dokumentovat a oznamovat Úřadu pro civilní letectví.

Aktuální informace z probíhajícího bezpečnostního opatření a přehled mimořádných událostí občané naleznou již tradičně na oficiálním twitterovém účtu Policie ČR @PolicieCZ.

Občané budou moci využít i speciální informační linku Magistrátu hlavního města Prahy 800 100 991, která bude veřejnosti k dispozici ve dnech 26. – 28. 10. 2018 vždy v době od 08:00 do 20:00 hod. Operátoři této linky budou připraveni poskytovat bližší informace k aktuálním dopravním omezením v metropoli.

Doporučené odkazy:

Program oslav 100 let republiky:

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/program_narodnich_oslav_100_let.html

Informace ke slavnostní přehlídce a dalšímu doprovodnému programu:

http://prehlidka2018.army.cz/

Přehled oznámených shromáždění:

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/vyhlasky_a_narizeni/prehled_verejnych_shromazdeni/index.html

Přehled souvisejících dopravních uzavírek a omezení:

http://www.praha.eu/public/94/dc/b5/2142449_918546_Akce_na_komunikacich___18._10.pdf

Informace o změnách v MHD:

http://www.dpp.cz/prehled-dopravnich-opatreni-souvisejici-s-oslavami-100-vyroci-vzniku-samostatneho-ceskoslovenskeho-statu-ve-dnech-27-28-rijna-2018/

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 24. října 2018
tisková mluvčí Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy

vytisknout  e-mailem