Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend v Ostravě - 6.-7.6.2009

„Neposkytli pomoc umírajícímu a ještě jej okradli“, „Zraněn teleskopickým obuškem“, Krádež 

„Neposkytli pomoc umírajícímu a ještě jej okradli“, „Zraněn teleskopickým obuškem“, Krádež

Neposkytli pomoc umírajícímu a ještě jej okradli“
      Ostravští policisté intenzivně pátrají po dvou dosud neznámých pachatelích, kteří okradli umírajícího 58letého muže. K odsouzeníhodnému skutku došlo dne 5.6.2009, v době od 11.16 hodin do 11.19 hodin, v Ostravě-Zábřehu na Svazácké ulici (u kruhového objezdu, před restaurací). Muž se vracel z návštěvy, když se mu na ulici udělalo nevolno. Krátce před 11.15 hodin si ještě telefonicky stačil přivolat rychlou záchrannou službu a zkolaboval. Lékařka po příjezdu na místo konstatovala smrt, jejíž příčinu stanoví pitva.
      Ležícího muže na ulici uviděla také 58letá žena, jdoucí do zaměstnání. Žena chtěla muži pomoci, proto šla směrem k němu. U ležícího muže však zastavili dva dosud neznámí muži jedoucí na jízdních kolech. Žena zaregistrovala také vedle muže ležící mobilní telefon. Poškozený před smrtí telefonoval také přítelkyni a příbuznému, že se necítí dobře. Jeden z cyklistů pak odcizil mobilní telefon zn. Nokia 6300, a z místa činu spolu s druhým dosud nezjištěným mužem, odjeli. Žena věc okamžitě oznámila policistům.
Policisté prověřují jak okolnosti úmrtí muže, tak skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu krádeže a neposkytnutí pomoci. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena ve výši zhruba 3 000 korun. Není vyloučeno, že událost zaznamenali také další svědci. Poblíž místa činu se měla pohybovat skupinka mladíků.
      Žádáme všechny občany, kteří mohou k věci podat jakoukoliv informaci, aby kontaktovali policisty na lince 158 nebo zavítali na kteroukoliv policejní služebnu. Věc prověřují policisté Obvodního oddělení Ostrava-Zábřeh. V roce 2008 neprověřovali ostravští policisté obdobný trestný čin, v letošním roce se jedná o třetí trestný čin neposkytnutí pomoci.

„Zraněn teleskopickým obuškem“
      Dne 5.6.2009, kolem 23.45 hodin, došlo při jízdě autobusem linky č. 41 v Ostravě-Hrabůvce, k verbálním i fyzickým atakům mezi cestujícími. K potyčce mělo dojít při cestě mezi zastávkami „Benzina“ na ulici Místecká do zastávky Hrabůvka-Kostel na ulici Dr. Martínka. Přivolaní policisté nalezli v autobuse sedícího, zraněného 21letého muže, který krvácel z nosu a bylo patrné, že může upadnout do bezvědomí. Policisté zadrželi dva 20leté podezřelé muže a umístili je na protialkoholní záchytnou stanici. Orientační dechové zkoušky vykázaly u prvního 3,36 promile alkoholu, u druhého 2,14 promile alkoholu. Muži jsou podezřelí, že napadli poškozeného údery pěstí a způsobili mu tak dosud nezjištěné zranění nosu. Policisté zajistili také teleskopický obušek, kterým měl 20letý muž uhodit poškozeného do temene hlavy a způsobit mu zranění, které si vyžádalo ošetření lékařem. Doba léčení zranění muže nebyla dosud stanovena.
     Při incidentu v autobuse měl být použit také tzv. pepřový sprej. Autobusem měly cestovat dvě skupinky mladých lidí, které nastoupily na zastávkách „Mostní“ v Ostravě-Hrabůvce a „Šídlovec“ v Ostravě-Hrabové. Celkem mohlo v autobuse cestovat zhruba 15 osob. Do potyčky měly být zapojeny ženy i muži. Žádáme všechny cestující, kteří mohou k věci podat jakoukoliv informaci, aby kontaktovali policisty Obvodního oddělení Ostrava-Hrabůvka nebo zavolali na linku 158.
     Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin výtržnictví a ublížení na zdraví. Na pachatele těchto trestných činů pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na dvě léta.


Krádež
      Úkony trestního řízení pro trestný čin krádež zahájili ostravští policisté. K činu došlo dne 5.6.2009, kolem 19.00 hodin v Ostravě-Hrušově. Na ulici mělo dojít k hádce mezi 16letou ženou a jejím 21letým přítelem. Slovní rozepře měla vygradovat fyzickým atakem, muž měl poškozenou udeřit otevřenou dlaní do tváře. Po úderu měl muž dívce strhnout z krku řetízek s přívěskem ze žlutého kovu a z ruky jí vytrhnout mobilní telefon zn. Nokia. Škoda na majetku byla vyčíslena předběžně ve výši zhruba 4 000 korun, ke zranění poškozené naštěstí nedošlo. Z místa činu měl muž utéci.
      Policisté muže vypátrali a zadrželi. Poškozená však nedala souhlas s trestním stíháním otce svých dětí. Stejně tak nedala souhlas s trestním stíháním 51letá matka mladistvé.

 

vytisknout  e-mailem