Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend v Ostravě - 22. - 24. 1. 2010

„Smrt prochlazením“; „Neposkytl pomoc a ujel“; Smrt pádem ze střechy – aktualizace zprávy; „Po vloupání se v objektu osprchoval“; „Odcizené zbraně“; Úspěšná pátrací akce 

„Smrt prochlazením“

Další úmrtí muže, jehož příčinou pravděpodobně dle závěru lékaře může být prochlazení, prověřují ostravští policisté. Dnes (23.1.2010) byl kolem 10.00 hodin nalezen v jednom z bytů v Ostravě-Mariánských Horách mrtvý 63letý muž. Přivolaná lékařka stanovila jako pravděpodobnou příčinu úmrtí muže prochladnutí. Přivolaní policisté při prověřování okolností úmrtí zjistili, že byt je zdevastován, silně znečištěn, plný odpadků, bez funkčního sociálního zařízení, bez vody, elektřiny i jakéhokoliv vytápění. Teplota v bytě byla proto nízká. Provedeným prověřováním nebylo dosud zjištěno cizího zavinění na smrti muže. Předpokládanou příčinu smrti pak potvrdí či vyvrátí pitva.

„Neposkytl pomoc a ujel“

Ostravští policisté prověřují okolnosti dopravní nehody, k níž došlo dne 22.1.2010, kolem 19.05 hodin v Ostravě-Zábřehu na Plzeňské ulici u tramvajové zastávky „Tylova“. Dosud nezjištěný pachatel řídil v pravém jízdním pruhu ulice Plzeňské (ve směru od ulice Výškovické k ulici Rudná) vozidlo zn. Audi 80 Cabrio (černé barvy), na úrovni tramvajové zastávky zezadu narazil do před ním jedoucího osobního vozidla zn. Peugeot 306 (modro-zelené metalízy), které řídila 42letá žena. Řidička po nárazu utrpěla středně těžké poranění, jehož doba léčení pravděpodobně přesáhne sedm dnů. Neznámý řidič po nárazu dále pokračoval, bez zastavení jeho vozidla. Předmětné vozidlo bylo následně zaparkováno poškozené v Ostravě-Hrabůvce na Letecké ulici. Při střetu došlo také k poškození vozidla zn. Peugeot 306.
K objasnění věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečiny ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Policisté žádají svědky uvedené dopravní nehody, aby jakékoliv informace k věci sdělili na kterékoliv policejní služebně, bezplatném telefonním čísle 158 nebo komisaři 11. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava, por. Mgr. Stanislavu Gregušovi na tel. 974 725 450. Za pomoc děkujeme! Pachateli uvedených přečinů hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.

Smrt pádem ze střechy – aktualizace zprávy

Dne 22.1.2010 kolem 09.40 hodin došlo v Ostravě-Porubě na Francouzské ulici při odklízení sněhu ze střechy k pádu 33letého muže. Ten při dopadu na zem skonal, neboť zranění, jež utrpěl, nebyla slučitelná se životem. Muži se ještě snažil poskytnout první pomoc na zemi jeho 49letý spolupracovník a dva náhodní, dosud neustanovení kolemjdoucí, nicméně bohužel neúspěšně. Policisté na místě provedli ohledání místa činu, operativní prověřování a nařídili soudní pitvu zemřelého. Sníh ze střechy dvanáctipatrového domu shazovali dva muži ve věku 33let a 55 let. Na zemi u domu byl třetí pracovník firmy, provádějící shoz sněhu ve věku 49let. Tento muž zabezpečoval, aby nedošlo ke zranění případných chodců v předmětném místě.
Kriminalisté prováděli prověrku také na střeše dvanáctipatrového domu, kde nenalezli žádnou ochrannou zídku a nezjistili, že by muži shazující sníh byli jištěni bezpečnostními lany či pásy. A na střechu do značné výšky vystoupal také kriminalistický technik, aby provedl fotodokumentaci místa události. K objasnění okolností věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro zločin usmrcení z nedbalosti. Na pachatele tohoto zločinu pamatuje trestní zákoník odnětím svobody od jednoho do šesti let.

„Po vloupání se v objektu osprchoval“

Ze tří trestných činů, krádeže, poškozování cizí věci a porušování domovní svobody, byl obviněn 19letý mladík. K trestné činnosti došlo v období od 11.11.2009 do 18.12.2009. Muž se měl „specializovat“ na plechové šatní skříňky zaměstnanců jedné z firem v Ostravě-Hrabové. Do prostoru firmy, kde byl v minulosti zaměstnán, se měl dostávat pomocí odcizené čipové karty jiného zaměstnance. Jistící mechanismus skříněk měl pak překonávat pomocí plechového páčidla v úmyslu ze skříňky odcizit uložené věci. Jen v období od 11.11.2009 do 25.11.2009 měl uvedeným způsobem vniknout do celkem 30 skříněk, věci z nich však žádné neodcizil, prý proto, že tam nenalezl vhodné věci ke krádeži. U každé skříňky však bylo nutno vyměnit dvířka, proto tak měl způsobit škodu na poškození dvířek ve výši zhruba 29 700 korun.
Ovšem v dalších případech měl být mladík již úspěšnější. Ve stejné firmě měl totožným způsobem vniknout do dalších pěti šatních skříněk a odcizit různé věci – sluchátka, oblečení. Znovu po každé krádeži bylo nutno vyměnit dvířka skříňky.
Mladík je však také podezřelý z krádeže kola ze skladu ve Vřesině (u Ostravy). Do skladu měl mladík spolu s dalším pachatelem vniknout po překonání petlice dveří. Kolo měl pak ponechat asi 60 metrů od pozemku nepoškozené. Překonáním zámku garáže ve Vřesině se měl muž dostat do objektu ve Vřesině, kde pak měl odcizit elektrický skútr a další věci. Po vypáčení okenice chaty měl odcizit z objektu obraz, na němž byla vyobrazena slunečnice ve váze.
Podezřelý se k vloupání do šatních skříněk pomocí odcizené čipové karty kolegy doznal. Z firmy měl být propuštěn. Díky znalosti prostředí ve firmě se páchání protiprávního jednání zřejmě delší dobu dařilo i přes kontrolní mechanismy. V posledním případě vloupání do skříňky podezřelý uvedl, že si v objektu firmy nejprve zašel na kávu, pak vypáčil skřínky a následně se šel osprchovat. Na chodbě byl po koupeli přistižen zaměstnancem firmy, kterému sdělil, že se jmenuje jako jeho bývalý kolega, jehož odcizenou kartu užíval ke vstupu do objektu. Nicméně další zaměstnanec pak poznal, že mužem uvedené jméno není jeho, ale kolegy. Zaměstnanec také znal i pravé jméno podezřelého.

Na pachatele předmětné trestné činnosti pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na tři léta.
 

 „Odcizené zbraně“

ČZ 75B 2.jpgČZ 75B 2.jpg

Dne 21.1.2010 odcizil v průběhu deseti minut (kolem 20.30 hodin) dosud neznámý pachatel z bytu v Ostravě-Dubině tři střelné zbraně s náboji i finanční hotovost. Škoda na majetku byla vyčíslena předběžně ve výši 28 000 korun. 60letý muž oznámil krádež věcí prostřednictvím centra linky tísňového volání. Policistům, kteří dorazili na místo krátce poté, muž zjevně ovlivněný alkoholem sdělil, že jej v podvečer potkal na ulici muž, který se představil a sdělil poškozenému, že se znají ze školy. Protože oznamovatel ve zmíněné škole v minulosti pracoval, zdálo se mu tvrzení muže pravděpodobné. Tento náhodný „známý“ pak oznamovateli řekl, že údajně právě oslavil padesátiny a proto by mohli jubileum zapít. Poškozený souhlasil, neboť měl nedávno oslavit šedesátiny. Oběť pak pozvala neznámého muže do jejího bytu, kde měli oba muži popíjet. Muži spolu přitom měli hovořit a návštěvník se měl ptát také na vlastnictví zlata, následně měl muž požádat o zapůjčení peněz. Hostitel s půjčkou souhlasil a požadovanou částku vyjmul z trezoru v obývacím pokoji, přičemž jej odemkl a nechal pootevřený.
Později odešel hostitel na toaletu, kde se zdržel několik minut. Poté, co se poškozený vrátil z toalety zjistil, že neznámý se v bytě nenachází. Spolu s ním však zmizely zbraně, náboje, průkazy zbraní i finanční částka ve výši 3 000 korun. Tyto věci byly uloženy původně v trezoru. Závažnou situaci policistům neulehčil ani stav oznamovatele, vzhledem k jeho značenému ovlivnění alkoholem bylo možné provést jeho výslech až po vystřízlivění. Orientační dechová zkouška oznamovatele vykázala hodnotu 3,59 promile a po několika minutách 2,94 promile. Popis pachatele tak policistům muž nesdělil. Okamžitě po oznámení začalo rozsáhlé prověřování věci a k objasnění okolností činu byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečiny krádež a nedovolené ozbrojování. Policisté ihned započali s pátrání po zbraních i pachateli, byly provedeny prověrky v okolí i zjišťováni možní svědci. Poškozený podal vysvětlení až 22.1.2010 dopoledne.
Policisté teď pátrají po střelných zbraních, revolveru zn. HW 38 speciál (černé barvy s dřevěnou rukojetí), perkusní pistoli ráže 44 (pistole je mosazná s dřevěnou rukojetí) a  pistoli zn. CZ 75 B, 9 mm (černé barvy s gumovou rukojetí), několika baleních nábojů i průkazech k předmětným zbraním.
Vzhledem ke specifičnosti protiprávního jednání byly do prověřování okamžitě nasazeny veškeré dostupné síly i prostředky. Policisté na počátku prověřování pracovali díky výše uvedeným negativním okolnostem pouze s minimem informací. Po analýze všech zjištěných faktů, modu operandi i vyhodnocení získaného popisu podezřelého, pak ostravští policisté shromáždili informace směřující ke konkrétní podezřelé osobě. Po muži teď policisté intenzivně pátrají.

Úspěšná pátrací akce


Ostravští kriminalisté zaznamenali velký úspěch při pátrání po osobách, které nenastoupili v řádném termínu do výkonu trestu odnětí svobody.
Specialisté („pátrači“) provedli policejní akci s názvem „KRUT“ dne 24. 1. 2010 mezi šestou hodinou ranní a polednem. Akce se zúčastnilo 15 kriminalistů, kteří prověřili 25 osob, z nichž zadrželi 11 osob. Pět z nich se vyhýbalo nástupu trestu odnětí svobody, na čtyři byl vydán příkaz k zatčení a jedna žena se v pátrání nacházela z důvodu pátrání po pobytu. Poslední osoba, mladistvý chlapec, utekl z výchovného ústavu.
Policisté navíc získali čtyři poznatky k pobytu dalších hledaných osob.
Ostravští „pátrači“ provádějí podobné policejní akce s železnou pravidelností a jejich taktické a operativní schopnosti slaví na každé z nich veliký úspěch. 

 

vytisknout  e-mailem