Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend s trutnovskými policisty

Dny volna na policejních služebnách 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 19. 11. 2012 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno sedmnáct nově spáchaných přečinů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy ohrožení pod vlivem návykové látky, poškození cizí věci, neoprávněného užívání cizí věci, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali osmatřicet přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V noci ze čtvrtku na pátek 16. 11. 2012 se na trutnovské policisty obrátil s žádostí o pomoc šestadvacetiletý muž, který se stal obětí krádeže. Policisté provedeným šetřením zjistili, že oznamovatele v jeho bytě na ulici Maxima Gorkého navštívila jeho známá. Důvěřivý muž na několik minut svůj byt opustil a ponechal zde hosta bez dozoru. Po příchodu poškozený zjistil, že návštěva z příbytku zmizela i s několika notebooky a penězi, které se v místnostech nacházely. Oznamovatel vyčíslil škodu na necelých 40 tisíc korun. Za přečin krádež jednadvacetileté „dámě“ hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Vrchlabští policisté v pátek večer 16. 11. 2012 zaprotokolovali případ maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z jehož spáchání je důvodně podezřelý místní sedmadvacetiletý muž. Shora uvedený měl v centru Vrchlabí v pátek večer řídit osobní motorového vozidla značky Škoda. Provedeným šetřením policejní hlídka zjistila, že muž, který seděl za volantem, má Městským úřadem ve Vrchlabí vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Ze spáchání přečinu poškození cizí věci je důvodně podezřelý třiadvacetiletý mladík ze Žacléře, který měl v pátek večer 16. 11. 2012 v centru Trutnova na Horské ulici v místní pasáži nesmyvatelnou barvou vytvořit různé nápisy. Svými „výtvory“ novodobý umělec poškozeným společnostem způsobil škodu, která byla předběžně vyčíslena na necelých 7 tisíc korun. Za shora uvedený přečin může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok či peněžitý trest.
 
 V sobotu večer 17. 11. 2012 vyjížděla hlídka trutnovských policistů do Královédvorské ulice, kde dosud neznámý zloděj od jedné z místních provozoven odcizil dvě uzamčená jízdní kola. Z provedeného šetření vyplynulo, že se jednalo o horské jízdní kolo značky LAMPITELO a trekové kolo značky MAXBIKE. Majitelé bicyklů vyčíslili škodu na 25 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky. Místní muži zákona po pachateli či pachatelích a odcizených kolech intenzivně pátrají.
 
Na policisty z Pece pod Sněžkou se v neděli odpoledne 18. 11. 2012 obrátil s žádostí o pomoc pětašedesátiletý muž, který se stal obětí krádeže. Z výpovědi oznamovatele vyplynulo, že v průběhu několika posledních dnů z jeho bankovního účtu dosud neznámý pachatel bez jeho svolení vybral finanční hotovost. Poškozený vyčíslil škodu na částku převyšující 20 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky. Kdo se uvedeného protiprávní jednání dopustil, budou v následujících dnech zjišťovat místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování. 
 
V neděli ráno 18. 11. 2012 vyjížděli trutnovští policisté do Zvonkové ulice. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že zde v průběhu noci ze soboty na neděli dosud neznámý zloděj ze zaparkovaného osobního motorového vozidla značky HONDA odcizil čtyři kompletní kola. Majitel dopravního prostředku vyčíslil způsobenou škodu na necelých 14 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, kteří by na parkovištích zejména ve večerních a nočních hodinách zaregistrovali pohyb jakékoliv podezřelé osoby, nechť tuto informaci neprodleně oznámí na bezplatnou telefonní linku 158.
 
Trutnovští policisté zatavili v neděli odpoledne 18. 11. 2012 v centru Trutnova na Horské ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Mazda. Provedeným šetřením policejní hlídka zjistila, že pětapadesátiletý muž sedící za volantem má Městským úřadem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
 
Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 5 dopravních nehod. Jedna z uvedených nehod si vybrala tu nejvyšší daň, lidský život. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 120 řidičů motorových vozidel. Jeden ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu před nebo během jízdy požil alkoholický nápoj, další řídil pod vlivem omamných a psychotropních látek. Dopraváci navíc zjistili 30 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 13 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 9 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 122 telefonátů, 50 z nich bylo využito a zbývajících 72 nesouviselo s prací PČR.
nprap. Bc. Udo Ertner
19. 11. 2012 v 11:15

vytisknout  e-mailem