Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Svitavsku

Policisté se rozhodně nenudili 

V průběhu uplynulého víkendu policisté ve svitavském regionu přijali oznámení o 11 nově spáchaných trestných činech. Krom majetkových deliktů, které převažovaly, policisté zaevidovali a provádějí prvotní šetření k neplacení výživného, prověřují dva případy náhlého úmrtí a ve zkráceném přípravném řízení za jízdu pod vlivem alkoholu a bez řidičského oprávnění sdělili řidiči podezření.
 
Kromě trestné činnosti policisté v regionu řešili 10 přestupků. Většina případů se týkala přestupkových jednání proti majetku, část se dotýkala oblasti občanského soužití a některé přestupky spadaly do oblasti dopravy.
 
Mimo sobotní přestupek proti majetku, týkající se krádeže přední registrační značky k osobnímu vozidlu na ulici Vodní Valy se způsobenou škodou 200 korun, řeší policisté v Moravské Třebové další přestupek proti majetku, a to pokácení pěti smrků v období mezi 10. a 20. lednem v obci Petrušov. Pachatel tyto pokácené stromy nechal na místě ležet, aniž by je z místa odcizil. Škody policii nejsou prozatím známy. V současné době čeká policie na vyjádření majitele.
 
Velmi kuriózní přestupek proti majetku řeší svitavští policisté. V průběhu noci ze soboty na neděli neznámý pachatel v obci Koclířov rozpletl oplocení u jedné ze zahrad, patřící k rodinnému domu, kde ze dvora odcizil volně pověšené, mrtvé divoké prase, která vážilo asi 45 kilogramů. Neznámý pachatel dvůr pak opustil stejným otvorem a dále pokračoval v délce 4 kilometrů k vozidlu, do kterého mrtvé zvíře naložil a odjel. Tyto skutečnosti odhalili policisté díky služebnímu psu, který právě v délce 4 kilometrů sledoval  stopu. Po pachateli nyní policisté pátrají.
 
V sobotu kolem desáté hodiny dopoledne svitavská policejní hlídka nalezla v obci Hradec nad Svitavou před budovou Zahradnického centra zaparkované osobní vozidlo červené barvy. Jedná se o vůz značky Fiat Uno, kterému chyběly registrační značky a vozidlo bylo na místě ponecháno otevřené. Policisté v současné době zjišťují, zda vozidlo bylo odcizeno a komu.
 
Policisté ze skupiny dopravních nehod si víkend prožili pracovně. Během uplynulých dní řešili 6 dopravních kolizí a havárií, které se naštěstí obešly bez zranění. Hmotné škody jsou odhadovány na 267 tisíc korun.
 
V souvislosti s těmito kolizemi policisté pátrají po dvou nezodpovědných řidičích, kteří se svým vozem způsobili škodu na cizím majetku a z místa nehody poté ujeli. Policie proto žádá veřejnost o spolupráci a prosí případné svědky, aby své poznatky volali na linku tísňového volání 158. Policie předem děkuje za jakékoli informace, které by vedly ke zjištění nezodpovědných řidičů a k ustanovení jejich vozidel.  
K prvnímu poškození majetku došlo v sobotu kolem 15:45 v obci Polička. Neznámý řidič zde narazil do plynové přípojky poblíž rodinného domu a majiteli způsobil škodu  6 tisíc korun. 
Ke druhé nehodě došlo v neděli krátce po půlnoci v obci Jedlová. Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost vozidla stavu a povaze vozovky, vyjel mimo komunikaci, kde narazil do rodinného domu a poté do sloupu veřejného osvětlení. Po způsobení škody ve výši 15 tisíc z místa havárie ujel.  

Operační důstojníci během víkendové služby zaznamenali na lince tísňového volání 99 hovorů, které ve většině případů dále využili.

nprap. Anna Štegnerová
26. 1. 2009

vytisknout  e-mailem