Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Zima stále trápí řidiče, zloději však už kradou na jaro 

Během víkendu 20. až 22. února 2009 policistům náchodského regionu přibylo 31 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty a neděle 9 nových trestných činů, vyřešili 19 přestupků a 3 obyčejná čísla jednací.
 
Přestupky, jejichž řešením se policisté během víkendu zabývali ,bychom mohli rozdělit mezi občanské neshody, drobné krádeže a přestupky v dopravě. Broumovští policisté v pátek 20. února 2009 vyjížděli do místního obchodu s potravinami, kde prodavači přistihli ženu na nákupu za pět prstů. Levné zboží se tak v mžiku změnilo v pěkně drahý nákup, protože policisté nepoctivé zákaznici na místě uložili blokovou pokutu ve výši 1.000 korun.
 
Náchodští policisté vyjížděli v pátek dopoledne ke krádeži jízdního kola ze společné kolárny činžovního domu. Neznámý poberta v průběhu tří uplynulých dní odcizil majiteli jízdní kolo v hodnotě 4 a půl tisíce korun. Policisté všechny občany upozorňují na opět stoupající počet odcizených jízdních kol. Zloději se už nejspíš stejně jako supermarkety zásobují s předstihem na budoucí jarní sezónu. Je proto vhodné jízdní kola co nejlépe zajistit proti pobertům. Zejména policisté doporučují v případech společných prostor důsledný režim, aby do koláren, sušáren, sklepů a dalších prostor, o které se nájemníci dělí, neměl přístup nikdo cizí. V případě spatření podezřelých osob doporučujeme ihned vše ohlásit na bezplatnou linku 158 nebo na nejbližší služebnu a přivolat na pomoc hlídku policie nebo strážníků.
 
V průběhu pátku, soboty a neděle se na linku 158 obrátilo celkem 92 občanů. Relativně nejrušněji bylo v sobotu, kdy pracovníci linky zaznamenali 42 hovorů. V pátek a v neděli bylo shodně po 25 voláních. Nejvíce zbytečných hovorů policisté zapsali také v sobotu, kromě 20 využitelných volání museli zodpovídat také 22 telefonátů nevyužitelných nebo zcela zbytečných.
 
Trestná činnost zlodějů se zaměřila zejména na majetky okolních spoluobčanů. Policisté v Jaroměři vyšetřují vloupání do nádrže osobního vozidla, kdy zloděj navrtal do nádrže otvor, kterým potom vypustil pohonné hmoty. Majiteli vozu odcizil 35 litrů benzínu a poškodil palivovou nádrž, tím mu způsobil škodu okolo třech tisíc korun.
 
V sobotu 21. února 2009 po půl šesté večer měla rušno náchodská policejní hlídka. Společně s hasiči policisté vyjížděli k nahlášenému požáru bytu ve věžáku na sídlišti Branka.Policisté společně se strážníky po dobu hasicích prací odkláněli dopravu, s ohněm zatím bojovaly dvě jednotky hasičské záchranné služby. Během krátké doby se hasičům podařilo plameny zvládnout. V bytě při požáru naštěstí nikdo nebyl. Hmotné škody byly předběžně odhadnuty na 70.000 korun. Vzplanutí měla podle vyšetřovatele hasičů s největší pravděpodobností na svědomí závada na elektroinstalaci. Vzhledem ke včasnému nahlášení a uhašení požáru naštěstí nedošlo k žádným závažným škodám. Policie požár zatím nadále šetří.
 
Během víkendu 20. až 22. února 2009 dopravní policisté zaznamenali 4 dopravní nehody a řešili jednu neukázněnou řidičku bez dokladů. Všechny nehody zapsali shodně v sobotu, z toho dvě se odehrály s lehkým zraněním řidičů vozidel. Jeden karambol, při němž utrpěla lehké zranění 23letá řidička, zaznamenali o půl čtvrté odpoledne v Bezděkově. Žena za volantem po projetí levotočivé zatáčky zřejmě nedostatečně přizpůsobila rychlost stavu a povaze zasněžené vozovky, dostala s autem smyk, to vyletělo ze silnice až do pravého břehu, odkud se skulilo zpět do vozovky. Řidička utrpěla otřes mozku a zhmožděniny, technická závada nebyla ani zjištěna ani uplatněna. Na havarovaném Passatu vznikla hmotná škoda 10.000 korun. Dopravní policie nehodu dále šetří.
 
Podobně dopadl i pětadvacetiletý řidič Mondea zhruba o půl hodiny dříve v Bražci u Náchoda. Mladíkovo přibrždění po projetí pravotočivé zatáčky dostalo auto do smyku, to vzápětí opustilo silnici, narazilo do oplocení domu a pak do sloupu elektrického vedení. Řidič se při nehodě poranil na pravé noze a byl vozidlem rychlé záchranné služby převezen do náchodské nemocnice. Na domě, na autě a na sloupu elektrického vedení vznikla hmotná škoda 33.000 korun. Policie nehodu dále šetří.
por. Bc. Eva Prachařová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem