Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Opilec měl hlavu ve sněhu 

 
Druhý únorový víkend byl na Jičínsku celkem poklidný. Policisty zaměstnali hlavně opilci a řidiči, kteří řídili bez potřebného řidičského oprávnění.

V pátek 13. února vyjeli policisté v ranních hodinách do Hořic, kde měl jeden z místních mladíků odcizit v samoobslužné prodejně mýdlo, Adidas spray a další drogistické zboží. Vzhledem k tomu, že ho nikdo z obsluhujících pracovníků přímo při krádeži neviděl a navíc se mu podařilo rychle z prodejny utéct, mohou se teď jen dohadovat, zda skutečně kradl, či nikoliv.
Mnohem hůře dopadl čtyřicetiletý zákazník jedné z prodejen v Jičíně na autobusovém nádraží. Ten takové štěstí neměl, neboť ho při krádeži zboží v hodnotě 350 korun odhalili pracovníci bezpečností služby. Hlídka, která vyjela na místo, muže náležitě odměnila blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun.
V odpoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Butovské ulici dvacetiletého mladíka, který řídil osobní motorové vozidlo Peugeot 307 i přesto, že není a nikdy nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění. Z tohoto důvodu si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
A aby toho neměl málo, tak o pár hodin později oznámila na policii v Jičíně jeho bývalá přítelkyně, že jí z jejich bytu, ve kterém společně bydleli, odcizil automatickou pračku  a tisíc korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku. A pak že pátek 13. nenosí smůlu.
Pronikavý zvuk sirény donutil ve večerních hodinách mnohé „soboťáky“ vyhlédnout z oken. Pohled to nebyl zrovna příjemný. Ve směru od Jičína na Mladou Boleslav jela střídavě vozidla záchranné služby, policejní a hasičská vozidla. Cílem jejich cesty byla dopravní nehoda, která se stala na obchvatu Sobotky. Osmatřicetiletý řidič motorového vozidla Volkswagen Transporter zřejmě za jízdy usnul. Přejel do protisměru, kde narazil do protijedoucího vozidla Škoda Felicia a dále do boku dalšího protijedoucího vozidla Peugeot 206, které bylo nárazem odhozeno na svodidla. Při nehodě utrpěla lehké zranění řidička peugeotu. Alkohol u řidiče felicie a řidičky peugeotu  na místě vyloučila dechová zkouška. Naopak v dechu řidiče volkswagenu policisté naměřili přes 0.7 promile alkoholu. Z tohoto důvodu mu také na místě zadrželi řidičský průkaz.
Pátek 13. zrovna nepřinesl štěstí dvacetiletému mladíkovi z Prahy. Ten se  před dvaadvacátou hodinou tak dlouho projížděl osobním vozidlem Mazda 323 po Libáni, až ho v ulici T.G. Masaryka kontrolovala policejní hlídka. Nutno podotknout, že se muži zákona nestačili divit. Mladík nejenže nevlastní žádné řidičské oprávnění, ale navíc má rozhodnutím Okresního soudu v Jičíně vysloven do roku 2011 zákaz řízení motorových vozidel. A aby toho nebylo málo, tak mu policisté v dechu naměřili přes 0,5 promile alkoholu a k tomu všemu se ještě přiznal, že před jízdou kouřil marihuanu.

Sobota 14. února byla dnem zamilovaných, neboť svátek slavil Valentýn. Někteří to ovšem s oslavami pěkně přehnali. Jako například čtyřiatřicetiletá řidička osobního vozidla Opel Vectra Caravan, kterou kontrolovala policejní hlídka ve Valdově. Jednání ženy se zdálo mužům zákona podezřelé, a tak přistoupili k provedení orientační dechové zkoušky. Ta nakonec v jejím dechu prokázala přes 1 promile alkoholu.
Neúplný nápis Textil – Galanterie na jedné z prodejen v Nové Pace vítal v ranních hodinách jeho majitelku. Ta si všimla, že během noci odcizil dosud neznámý zloděj první tři umělohmotná písmena. A tak z Textilu zbyl jen „til“ . Majitelka vyčíslila škodu na částku nejméně 1.500 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.
I když lze u benzínových čerpacích stanic v těchto dnech celkem levně natankovat benzín a naftu, přesto někteří řidiči raději riskují a poté, co do svých vozidel natankují pohonné hmoty, bez zaplacení ujedou. Jako například řidič osobního vozidla Mercedes vínové barvy, který přijel pro naftu k benzínové čerpací stanici v Jičíně. Jako správný „gentleman“ zůstal sedět ve vozidle a jeho spolujezdkyně mezitím natankovala do nádrže téměř 50 litrů motorové nafty. Poté rychle nasedla do vozidla a bez zaplacení z místa odjeli. Teď zde dluží 1.200 korun.
Večer ještě řešili policisté sousedské neshody ve Štidlech, kde dvaatřicetiletý muž fyzicky napadl svého o devět let mladšího souseda, kterému způsobil zranění. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Opravdu povedeného vnuka má šestaosmdesátiletá žena z Kopidlna. Dvaadvacetiletý mladík  svoji babičku častoval velmi hrubými a nevybíravými výrazy. I v tomto případě se jedná o přestupek proti občanskému soužití.
Před půlnocí kontrolovala policejní hlídka ve Starých Hradech osobní motorové vozidlo Suzuky Swift, které řídil čtyřiačtyřicetiletý muž z okresu Jičín. Ten nejenže nevlastní řidičské oprávnění, ale navíc v jeho dechu muži zákona naměřili přes 1 promile alkoholu. Z tohoto důvodu si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ohrožení po vlivem návykové látky.

Neděle 15. února byla z celého víkendu nejrušnější. Hned v ranních hodinách řešili muži zákona partnerské neshody v Jičíně. Mladý muž se nemohl smířit s rozchodem své dívky a bránil jí v odchodu z domu. Navíc vyhrožoval, že si „něco udělá“. Na místo vyjeli kromě policistů i záchranáři, kteří se o mladíka postarali.
V odpoledních hodinách to přehnal v Jičíně s alkoholem devětapadesátiletý muž, který ležel ve Vrchlického ulici na chodníku s hlavou zabořenou do sněhu. Kolemjdoucí o něj měli strach, aby se neudusil, a tak vše oznámili na policii. Hlídka, která vyjela na místo, muže postavila na nohy a nasměrovala k domovu. Ještě předtím mu řádně policisté domluvili. Otázkou je, zda to vůbec pochopil, když v jeho žilách kolovalo velké množství alkoholu.
Před polednem kontrolovala policejní hlídka v Kopidlně osobní motorové vozidlo Škoda Octavia, které řídil devatenáctiletý mladík. Během kontroly policisté zjistili, že nevlastní žádné řidičské oprávnění. Z tohoto důvodu si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což může jít až na rok do vězení.
V odpoledních hodinách vyjeli policisté spolu s hasiči v Jičíně na nábřeží Irmy Geisslové, kde došlo v jednom z bytů k zahoření LCD televizoru. Na vině byla zřejmě chybná elektroinstalace, a tak si případ na místě převzal vyšetřovatel hasičů.
Ve večerních hodinách oznámil na linku 158 muž, že mu v jedné z heren v Lázních Bělohradu vyhrožuje další host fyzickým napadením. Hlídka, která vyjela na místo, však muže ani údajného útočníka na místě nezastihla.
V půl desáté večer oznámila žena z Hořic, že jí někdo odcizil popelnici. Policisté, kteří vyjeli na místo, však popelnici našli o dvacet metrů dále, než měla stát.
Po půlnoci dorazil domů notně opilý muž v Kopidlně. Hned po příchodu „vrazil své ženě pár facek“ a poté v klidu usnul. Ta si to pochopitelně nenechala líbit a vše oznámila na policii. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že muž tvrdě spí, a tak se po vzájemné domluvě s jeho manželkou dohodli, že ho raději nebudou budit.
nprap. Hana Klečalová
16. 2. 2009 

vytisknout  e-mailem