Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Chrudimsku

Převládaly krádeže 

Od pátku 17. 7. 2009 do dnešního rána zaznamenali policisté z chrudimského regionu 21 trestných činů a 23 přestupků. Největší skupinou jsou přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Dále se policisté zabývají i řadou trestných činů, kdy největší počet tvoří krádeže, především peněženek v obchodech.
 
Na  tísňovou  linku 158 přijali operační důstojníci v průběhu tohoto víkendu 121 telefonátů, 53 z nich bylo využito a zbývajících 58 nesouviselo s prací PČR. Mezi nejčastějšími telefonáty nechyběla oznámení o fyzickém napadení a oznámení o krádežích v různých objektech. Jako obvykle bylo několik přestupků spáchaných pod vlivem alkoholu.
 
Stačí malá chvilka nepozornosti při nakupování a vaše peněženka se stane snadnou kořistí zlodějů. V sobotu 18. 7. 2009 v jednom z obchodních domů v Chrudimi dosud neznámý zloděj využil nepozornosti pětapadesátileté ženy a v nestřeženém okamžiku ji z kabelky, kterou měla zavěšenou na nákupním vozíku odcizil peněženku s osobními doklady, platebními kartami a finanční hotovostí 2.000 Kč. Za trestný čin neoprávněné držení platební karty hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky nebo peněžitý trest.
 
Obdobný případ řeší policisté i v Prachovicích. Zde v jedné z místních prodejen potravin využil nedbalosti poškozené 62leté ženy, které při vkládání nákupu do tašky ukradl peněženku s občanským průkazem, kartičkou pojištěnce a finanční hotovostí 1.100 Kč.
 
Chrudimští policisté se zabývali i krádeží 12 kusů sádrových sošek ze zahrádkářské kolonie v Chrudimi. Poškozenému vznikla v tomto případě škoda za 4.900 Kč.
 
Dne 18. 7. 2009 přijali policisté oznámení o krádeži horského jízdního kola zn. Merida. Neznámý pachatel odcizil kolo ze zahrady jednoho z obytných domů v Chrudimi. Škodu majitel kola vyčíslil na 13.000 Kč.
 
Policisté z Obvodního oddělení Chrudim se dne 19. 7. 2009 zabývali případem proti občanskému soužití. Poškozená žena z Chrudimi sdělila na policii, že ji neznámý pachatel v ulici Na Sádkách povalil na zem a několikrát udeřil do obličeje, čímž jí způsobil drobné poranění v obličeji.
 
Skupina dopravních nehod vyjížděla během víkendu k dvanácti  dopravním nehodám, při kterých došlo v sedmi případech k lehkému zranění. Celková škoda těchto víkendových nehod je odhadnuta na necelých 865.000 Kč.
 
V Chrudimském regionu se uskutečnila ze soboty 18. 7. 2009 na neděli 19. 7. 2009 dopravní akce, která byla zaměřena na alkohol a drogy a samozřejmě i na dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. 
Do akce byli nasazeni policisté pořádkové a dopravní služby. Zkontrolovali celkem 208 motorových vozidel. Zjistili 17 dopravních přestupků. Jedenáct z nich bylo vyřízeno blokovou pokutou na místě. Ve čtyřech případech uložili policisté blokovou pokutu na místě nezaplacenou. Dva přestupky policisté oznámili správnímu orgánu. Zjistili jednoho řidiče, který řídil vozidlo pod vlivem alkoholu a ještě k tomu nevlastnil řidičské oprávnění. Tři vozidla měla nevyhovující technický stav.
 
por. Mgr. Tesař Jiří
20. 7. 2009

vytisknout  e-mailem