Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Vietnamec unikal čtrnáct let

Břeclav – Vietnamec se slovenskými doklady a čínským jménem. Tento vskutku zajímavý případ včera řešili policisté břeclavského inspektorátu cizinecké policie. 

Policisté inspektorátu cizinecké policie Břeclav včera v dopoledních hodinách zadrželi cizince, který si zřejmě libuje v nedodržování našich zákonů. Při pobytové kontrolovali v jedné z břeclavských prodejen textilu cizince, který jim předložil občanský a řidičský průkaz Slovenské republiky znějící na čínské jméno. Policisté znalí dokladů však hned zjistili, že minimálně řidičský průkaz je totální padělek dokladu.
 
Cizince proto zadrželi a předvedli na policejní služebnu, cizinec stále tvrdil že doklady jsou jeho. Na řadu tedy musela přijít technika... Videospektrální komparátor potvrdil že oba doklady jsou totální padělky a databáze otisků prstů vydala cizincovu identitu s opravdu zajímavou minulostí.
 
Pětatřicetiletý Vietnamec, který se policistům prokázal falešným občanským průkazem a falešným řidičským průkazem Slovenska znějící na čínské jméno přicestoval poprvé do České republiky v roce 1994 s tím, že platné vízum měl pouze jeden rok. Od roku 1995 až do 16.12.2003, kdy mu bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění na dobu tří let se mu dařilo ukrývat před policejními kontrolami. Vyhoštění nerespektoval a ve stanovené lhůtě nevycestoval, byl opět kontrolován dne 12.8.2004 policisty z oddělení cizinecké policie v Brně a ti mu vydali již druhé správní vyhoštění, tentokrát na pět let. Cizinec však ve stanovené lhůtě opět nevycestoval. Dne 21.5.2005 byl okresním soudem v Chebu odsouzen trestním příkazem k trestu vyhoštění z území ČR na dobu pěti let a současně mu byl nařízena lhůta k vycestování z území do 1.6.2005. Cizinec znovu nevycestoval, proto byl dne 17.4.2006 týmž soudem odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání dvou měsíců nepodmíněně. Protože po vykonání trestu opět pobýval na území nelegálně a mařil tak výkon úředního rozhodnutí, byl dne 23.9.2008 odsouzen brněnským městským soudem k peněžitému trestu ve výši 6.000,- Kč a k trestu vyhoštění z území ČR na dobu pěti let. Současně mu byla soudem stanovena lhůta k vycestování z území ČR do jednoho měsíce od nabytí právní moci rozsudku, tedy do 23.10.2008. Ani toto rozhodnutí cizinec nerespektoval a k usnadnění nelegálního pobytu si dle jeho slov pořídil od neznámého muže za úplatu 35.000,-Kč padělaný občanský a řidičský průkaz Slovenské republiky.
 
S cizincem jsme zahájili správní řízení ve věci správního vyhoštění z území ČR, zajistili jsme jej a umístili do zařízení pro zajištění cizinců. Dále jsme s tímto cizincem zahájili úkony ve zkráceném přípravném trestním řízení pro podezření z trestných činů padělání a pozměňování veřejné listiny a maření výkonu úředního rozhodnutí a opět ho čeká soud.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

vytisknout  e-mailem