Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vietnamec s více identitami

CHOMUTOVSKO – Chtěl být v Česku za každou cenu. 

V nočních hodinách na druhý dubnový den cizinečtí policisté kontrolovali v Jirkově občana Vietnamu, který neměl u sebe žádný doklad totožnosti. Policistům se Vietnamec různě vymlouval a stále o sobě podával pokaždé jiné informace. Policisté se ovšem jeho výmluvami nenechali oklamat a Vietnamce předvedli na služebnu. Tam z policejní databáze zjistili, že jim zatajil důležité podrobnosti o své osobě.
 
Osud Vietnamce v Česku byl složitý – už v roce 2007 dostal za nelegální pobyt správní vyhoštění na sedm let. Tehdy byl za dozoru policistů letadlem vrácen zpátky do Vietnamu. Cizinec ale nelenil a pořídil si s vlastní fotografií cestovní doklad znějící na jiné jméno. Na falešnou identitu se následující rok dostal do Česka znovu, s platným povoleným pobytem za účelem podnikání. Na tuto falešnou identitu dokonce páchal majetkovou trestnou činnost, za kterou se dostal do celostátního pátrání.
 
Ale to už ho policisté kontrolovali v Jirkově. Vietnamec policistům nakonec sdělil svou pravou totožnost i se skutečností, že tu je nelegálně. To bylo záhy ověřeno i pomocí daktyloskopických otisků. Jeho druhou, falešnou, identitu nakonec prokázali cizinečtí specialisté na neregulérní doklady za využití metody portrétní identifikace a profilace osoby z jeho cestovního dokladu, na který do Česka legálně přicestoval. Jeho osud v Česku je zatím nejistý, protože si tady stačil požádat o azyl. Vyslovení verdiktu azylového řízení s poskytnutím veškerých zjištěných skutečností a dokumentů od cizinecké policie ale ještě nějakou dobu potrvá. Důležitý je fakt, policisté dokázali zamezit jeho dalším nelegálním aktivitám, a že se české úřady budou jeho případem zabývat.

vytisknout  e-mailem