Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Viditelnost v silničním provozu je důležitá

KRAJ - Neosvětlení chodci a cyklisté se vystavují nebezpečí nehody i pokuty 

V rámci celorepublikového dopravně bezpečnostního opatření královéhradecká dopravní policie provádí zvýšený výkon služby zaměřený na viditelnost účastníků silničního provozu, konkrétně chodců a cyklistů. V průběhu měsíce listopadu, kdy ubývá slunečního svitu a začíná to opravdu zimní období, budou policisté kontrolovat zejména v ranních a pozdně odpoledních hodinách, zda jsou chodci a cyklisté řádně osvětleni.

Na teritoriu všech územních odborů v rámci Královéhradeckého kraje budou dopravní hlídky dohlížet, jestli jsou cyklisté řádně osvětleni a chodci řádně označeni reflexními prvky (podle novely zákona č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích od února 2016 musí chodec, který se pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti a není tam pouliční osvětlení, mít reflexní prvky, které má připevněné takovým způsobem, aby byl pro ostatní účastníky silničního provozu viditelný.) Cyklisté samozřejmě musí být řádně osvětleni mimo obec i v obci.  To znamená, že musí mít bílé a červené světlo, bílé a červené odrazky vpředu a vzadu a odrazky ve výpletu kol, aby byli dobře viditelní pro ostatní účastníky silničního provozu.

Od doby zavedení nového ustanovení o reflexních prvcích chodců policisté nejprve zaměřili kontroly preventivně, provinilcům domlouvali a navíc jim v rámci osvěty předávali reflexní proužky nebo vestičky. Ovšem nyní už měli chodci dostatek času si na novinky zvyknout, a proto policie začala kromě domluvy „rozdávat“ i pokutové bloky. Obvykle policejní hlídka uloží pokutu ve výši přibližně 300 korun.

Nutno podotknout, že v rámci dopravních kontrol policisté v královéhradeckém kraji od začátku roku 2016 zaznamenali 161 dopravních přestupků chodců (tyto přestupky zahrnují nejen viditelnost, ale třeba také přecházení mimo přechod, přecházení na červenou, apod.) a uložili za ně pokuty v celkové výši 53.000 korun.

Od počátku roku 2016 královéhradecká policie zaznamenala 4 úmrtí chodců, ve třech případech byl na vině řidič vozidla, jedenkrát chodec.

Se zvýšenými dopravními kontrolami se budou chodci a cyklisté ode dneška setkávat minimálně až do konce listopadu, chodci pak v průběhu celého zimního období. I když v současné době chodci nemají povinnost nosit reflexní prvky v obci, je nutné připomenout, že tyto prvky mnohonásobně zvyšují jejich viditelnost a tedy i bezpečí při pohybu na přechodu pro chodce nebo při přecházení vozovky.

por. Mgr. Eva Prachařová
10.11.2016 v 14:30

vytisknout  e-mailem