Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Viditelnost je důležitá

ÚSTECKÝ KRAJ – Dopravně preventivní akce probíhala na Teplicku… 

Dnešního dne v časných ranních hodinách probíhala dopravně preventivní akce zaměřená na viditelnost chodců na Teplicku. Většina kontrolovaných chodců byla vybavena reflexními doplňky. Mnozí lidé však důležitost viditelnosti stále podceňují. „Neviditelní“ chodci byli proto policisty poučeni a vybaveni reflexními doplňky.

"Vidět a být viděn" je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Snížená viditelnost vás může překvapit i ve dne, kdy jasnou oblohu může během několika minut vystřídat bouře, hustý déšť, sněžení, popř. mlha. V těchto případech je použití reflexních materiálů na místě. Výrazně zvyšují viditelnost za snížené viditelnosti a zvláště za tmy, a to až na vzdálenost 200 m!

Přestože zákon hovoří o tom, že chodec musí být označen reflexními prvky při chůzi po komunikaci za snížené viditelnosti mimo obec, policisté doporučují nošení reflexních prvků při chůzi na komunikaci za zhoršených světelných podmínek i v obcích (Ilustrační video ZDE).

Viditelnost lze zvýšit také vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí, Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Každý den, dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám. Jejich oběťmi bývají často chodci. Příčinou mnoha tragických nehod je právě nedostatečná viditelnost.

tabulka viditelnosti.jpgViditelnost chodce podle barev oblečení

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má chodec pohybující se „mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením“ povinnost „mít na sobě prvky z retro reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“Použití reflexního prvku na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů. Reflexní předměty je vhodné umístit nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

V letošním roce, od ledna do konce srpna, evidujeme v Ústeckém kraji 151 případů střetů s chodcem. Čtyři chodci utrpěli zranění smrtelná, 18 bylo těžce zraněno a 122 utrpělo zranění lehčího charakteru.

Tabulka chodci
 

6. října 2021

nprap. Pavla Kofrová, prap. Kamil Marek

Oddělení tisku a prevence

KŘP Ústeckého kraje
 

Odkazy do noveho okna

Chodci DPA

Chodci DPA 

Detailní náhled

Chodci DPA

Chodci DPA 

Detailní náhled

Chodci DPA

Chodci DPA 

Detailní náhled

Chodci DPA

Chodci DPA 

Detailní náhled

Chodci DPA

Chodci DPA 

Detailní náhled

Chodci DPA

Chodci DPA 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem