Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Viditelnost

Ms kraj: Dopravní akce „viditelnost“ – informace, výsledky, prevence 

„Viditelnost chodců a cyklistů“ – téma pětidenní dopravní akce, která proběhla v celém Moravskoslezském kraji. Souvislost je zřejmá, nadešlo období snížené viditelnosti (soumrak, svítání, noční doba). Policisté směřovali výkon k přechodům pro chodce a do míst s vyšší kumulací chodců. Mimo města a obce se pak zaměřili kromě jiného na používání reflexních prvků a osvětlení kol. Pozornosti policistů neunikli ani řidiči. Doplním, že o akci informovala kolegyně z oddělení prevence, které se také na akci podílelo (https://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-viditelnost.aspx ). Na některých stanovištích byli rovněž zástupci Besipu.

Policisté zkontrolovali mimo obec za snížené viditelnosti 185 chodců. Jistě dobrou zprávou je, že jen jediný neužil povinný reflexní prvek. Poněkud jiná situace byla u cyklistů, kdy celkově u 30 zjistili policisté přestupek kvůli nesprávnému osvětlení jízdního kola. Všechny přestupky vyřešili policisté na místě v příkazním řízení.
V rámci akce zjistili policisté u chodců celkově 58 přestupků, u cyklistů 54.

Policisté při akci zkontrolovali také více než 2 200 vozidel. Zjistili 622 dopravních přestupků, z nichž 594 vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši přes 225 000 korun), zbývající oznámili správnímu orgánu.

Nejčastěji, konkrétně 157x, se ve výsledných tabulkách objevil přestupek řidičů držících při jízdě v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. U 95 řidičů zaznamenali policisté překročení povolené rychlost jízdy. Bezpečnostní pásy nepoužilo 20 osob, zádržný systém nebyl užit ve 2 případech. Nevyhovující technický stav mělo 56 vozidel. 7 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Policisté zjistili také 2 přestupky v souvislosti se železničními přejezdy.

V souvislosti s akcí připomenu, že užitím retroreflexních prvků dochází ke zvýšení viditelnosti chodce či cyklisty. Rozdíl v čase, kdy řidič vozidla spatří chodce bez a s prvkem, je opravdu výrazný. Sále platí, že chodcům stanoví zákon o provozu na pozemních komunikacích že „pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“. Obecně se jeví vhodné nosit retroreflexní prvky také v obci, i v místech, která jsou osvětlena. Rodiče by měli na uvedené dbát u svých dětí a činit tak maximum pro bezpečí.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 11. října 2023

Odkazy do noveho okna

viditelnost1

viditelnost1 

Detailní náhled

viditelnost2

viditelnost2 

Detailní náhled

viditelnost3

viditelnost3 

Detailní náhled

viditelnost4

viditelnost4 

Detailní náhled

viditelnost5

viditelnost5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem