Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

„Vidíme se“ nepřestává

PLZEŇSKÝ KRAJ – Pokračujeme ve zviditelnění ohrožených účastníků silničního provozu.  

reflexy.jpgReflexy mohou zachránit život, proto se v rámci celorepublikové osvěty tentokrát zaměříme na chodce v seniorském věku. Pokračuje tak kampaň na zviditelnění nejohroženějších účastníků silničního provozu. Na sklonku roku jsme již předávali reflexní pásky chodcům a cyklistům a nyní oslovíme nejstarší část naší populace.

V měsíci únoru a v březnu budeme realizovat v Plzeňském kraji, stejně jako na jiných místech naší republiky, dopravně preventivní akce, které budou doplněny o besedy v seniorských klubech a domovech. Senioři budou upozorňováni zejména na problematiku pohybu a viditelnosti v silničním provozu a s tím spojená nebezpečí. Abychom naplnili naše cíle, obdrží senioři tašku s reflexními prvky, kterou mohou kdykoli využít při pohybu na silnici. Často se totiž oblékají na tmavého, za snížené viditelnosti špatně zpozorovatelného, oblečení a právě reflexní pruhy na tašce mohou přijíždějícího řidiče na pohyb chodce upozornit.

Díky zhoršeným klimatickým podmínkám musíme počítat se ztíženým pohybem na silnici. Kluzká a vlhká vozovka výrazně prodlužuje brzdnou dráhu vozu, proto je nutné, aby řidič zaznamenal chodce v dostatečném předstihu. Pokud na sobě nemají pestré oblečení, kterým na sebe při osvětlení vozidlem upozorní, může řidič zahlédnout tmavou postavu až na poslední chvíli. A to by mohlo mít fatální následky. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost 200 metrů. Výrazně tak zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti a prodlužují čas potřebný k reakci řidiče.

Myslete na to, že vizuální kontakt výrazně snižuje na silnicích riziko kolize, proto používejte reflexní prvky. Jde o finančně nenáročnou investici, která vám může zachránit život.

por. Bc. Jana Tomková
2.2.2016
zdroj ilustračního fota: www.ibesip.cz

 

vytisknout  e-mailem