Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vidíme se na Klatovsku

KLATOVSKO - Policisté předávali seniorům tašky s reflexními prvky. 

      Ve středu 24. února letošního roku se uskutečnila tematická dopravně preventivní akce s názvem "Vidíme se?" v Klatovech. Při této akci policisté z dopravního isnepktorátu a ze skupiny tisku a prevence rozdávali seniorům tašky s reflexními prvky. V podzimních měsících loňského roku zahájilo Ministerstvo dopravy ČR a Besip společně s Policií  ČR kampaň, ktrerá je zaměřená zejména na chodce . Do této kampaně se zapojili i policisté na Klatovsku. 

     Chodci byli upozorněni na platnost zákona od soboty 20. února letošního roku:

Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Doporučujeme umístit reflexní pásky na horní či dolní končetinu a vždy směrem do komunikace. Chodec při chůzi mimo osvětlená místa může využít i vestu s reflexními prvky nebo použít další například přívěsky nebo nášivky.

      V podzimním a zimním období se ráno se rozednívá později a odpoledne se stmívá dříve i jsou mlhy. Jakýkoli reflexní prvek odráží světlo zpět ke zdroji a tím zvyšuje viditelnost účastníka provozu při soumraku i v nočních hodinách.

     Snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu,

ZVÝŠENÍ VIDITELNOSTI:          - vhodná barva oblečení

                                                   - doplňky reflexní materiály

FLUORESCENČNÍ MATERIÁLY - zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku.

REFLEXNÍ MATERIÁLY - odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji - na vzdálenost až 200 metrů.

                          Zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti.

Řidič motorového vozidla uvidí nebo zaznamená chodce na vzdálenost v oblečení:

tmavém na vzdálenost 18 metrů

červeném  na 24 metrů

bílém již na 55 metrů

a při použití reflexních materiálů na 200 metrů.

     Když řidič uvidí chodce  neznamená, že okamžitě zastaví vozidlo: například na vzdálenost 30 metrů, rozeznává nebezpečí na 60 metrů, rozhoduje se o manévru 120 metrů a na vzdálenost 150-180 metrů dokončuje úhybný manévr.

Děti by na silnicích měly být co nejlépe vidět. Doporučujeme používat světlé oblečení, školní tašku, oblečení i obuv s reflexními doplňky.

     Jakékoli bezpečnostní prvky jsou důležité pro dobrou viditelnost chodců i cyklistů a zvyšují bezpečnost osob při pohybu na komunikaci.

nprap. Ladmanová Dana

25. 2. 2016

 

vytisknout  e-mailem