Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vidí Vás?

MS kraj - policisté se opět zaměřili na viditelnost chodců 

Jak jsme vás již informovali, v těchto měsících se moravskoslezští policisté ve zvýšené míře zaměřují na kontrolu povinnosti chodců v souvislosti s reflexními prvky. Jak je jistě všeobecně známo, zákon o provozu na pozemních komunikacích nejohroženějším účastníkům silničního provozu stanoví, že „ pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

V minulém týdnu proběhla další z dopravně bezpečnostních akcí, která byla zaměřená právě na kontrolu, zda chodci dodržují výše uvedenou povinnost. Mimo obec a za snížené viditelnosti policisté zkontrolovali téměř 200 chodců, přičemž 6 z nich nemělo povinné reflexní prvky. Tři přestupky vyřešili na místě v příkazním řízení a další tři oznámili příslušným obecním úřadům.

Policisté znovu apelují na chodce, aby dodržovali zákonem stanovenou povinnost v návaznosti na reflexní prvky. Vždyť jde hlavně o jejich bezpečnost! Navíc doporučují, aby chodci s ohledem na svou bezpečnost za snížené viditelnosti (v noci, za soumraku, za svítání, při silném dešti, sněžení, apod.) používali reflexní prvky také v obci. Zvyšují totiž světelný kontrast vůči pozadí a hlavně prodlužují vzdálenost viditelnosti chodců až na 200 m.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitleství po,licie Moravskoselzkého kraje
11. 12. 2018

vytisknout  e-mailem