Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vidět a být viděn

Reflexní prvky na oblečení mohou zachránit život. 

   Vidět a být viděn
 
     Každý den dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám. Jejich oběťmi bývají často chodci a cyklisté. Příčinou mnoha tragických nehod je nedostatečná viditelnost. Právě chodci a cyklisté jsou velmi lehce zranitelní a jsou tím nejslabším účastníkem v silničním provozu a jsou nejzranitelnější. Proti autu, motorce a kamionům mají velmi malou šanci. Auta mají povinnost svítit, chodci takovou možnost nemají.
 
     „Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.
      Viditelnost chodců a cyklistů lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. Jsou snadno dostupné a vůbec ne drahé.
 
Zvýšení viditelnosti:
 
Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a dopňky z fluoresenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.
 
     fluorescenční materiály
     zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí
     Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.   
 
      reflexní materiály
      odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditělnosti.
 
            
18 metrů
Modré oblečení
24 metrů
Červené oblečení
37 metrů
Žluté oblečení
55 metrů
Bílé oblečení
200 metrů
Reflexní oblečení
 
 
Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a dopovídajícím způsobem zareagoval. Pouze s reflexními mteriály mu chodci a cyklisté dají dostatek času!
 
Děti
 
Děti jsou na silnicích ohroženy víc, než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a nedokážoui ještě dobře odhadovat a předvídat. O to důležitějšíje, aby byly na silnici co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.
 
Cyklisté
 
Bezpečnostní prvky na jízdním kole jsou bezbytné pro zaručení dobré viditelnosti. Povinné je vybavení přední bílou odrazkou, zadní červenou odrazkou a oranžovými odrazkami na pedálech a v paprscích jízdních kol (mohou být doponěny reflexními proužky na botách a oděvu). Za snížené viditelnosti musí být kolo vybaveno rovněž světlometem svítícím bílým světlem vpředu a stálým nebo blikajícícm červeným světlem vzadu. Pamatujte, reflexní doplňky v každém případě zvyšují bezpečnost cyklistů na silnicích.
 
Alkohol
 
Velmi častým viníkem dopravní nehody bývá alkohol. Ten však před jízdou nepožijí jen řidiči motorových vozidel, ale velmi často také právě chodci a cyklisté. Vlivem alkoholu pak u všech dochází ke špatnému odhadu vzdálenosti, nesoustředěnosti a špatným reakcím. A pokud se k alkoholu přidá například i rychlá jízda nastávají situace, kterým by se dalo předejít. Při střetu jsou pak těmi slabšími a ohroženějším většinou právě chodci a cyklisté, kteří nemají proti vozidlům šanci. Díky alkoholu u řidičů, chodců a cyklistů se mnozí již domů nevrátili.
 
 
     Policisté Územního odboru Policie ČR Praha – venkov denně vyjíždějí k dopravním nehodám, které jsou zaviněny z různých důvodů. Nepozornost, rychlá jízda, alkohol, špatný stav vozidla a přecenění svých sil.
 
       Ani loňskému 24. prosinci se dopravní nehoda nevyhnula. Policisté ze skupiny dopravních nehod PČR Praha venkov – JIH vyšetřovali dopravní nehodu, která se stala krátce po půl desáté večer. V katastru obce Slapy jel dvacetiletý řidič osobního vozidla zn. Renault Megane ve směru na Štěchovice. Nepřizpůsobil rychlost jízdy povětrnostním podmínkám a viditelnosti a s vozidlem srazil chodce, který šel po komunikaci. Třiatřicetiletý muž utrpěl těžké zranění. Přivolaní policisté poskytli zraněnému chodci první pomoc a ten byl transportován do pražské nemocnice. Dle zasahujícího lékaře byl z chodce cítit alkohol. Nikdo další nebyl při nehodě zraněn. Na místo nehody byl přizván také soudní znalec k posouzení celé situace. Provedená orientační dechová zkouška u řidiče byla negativní. I zde došlo ke kombinaci dvou faktorů jako je rychlá jízda a alkohol, které ovlivnili reakce účastníků nehody.
 
 
     Policisté preventivně informační skupiny Praha – venkov znovu upozorňují řidiče a všechny účastníky silničního provozu, aby dbali nejen na svoji bezpečnost, ale také na bezpečnost ostatních. V novém roce přejem všem, aby se ze svých cest vždy vrátili vpořádku.
A to se podaří jen tehdy budeme-li k sobě na cestách ohleduplní, nohu z plynu občas sundáme a nervozitu ani alkohol za volant nepustíme.

vytisknout  e-mailem