Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vidět a být viděn

KRAJ - Být dobře viditelný v silničním provozu znamená přežít. 

Policejní preventisté napříč Středočeským krajem se v těchto dnech intenzivně zaměřují na viditelnost nejohroženějších účastníků silničního provozu, chodce a cyklisty. Jejich pozornosti však neunikli ani řidiči. Při svých aktivitách spolupracují s kolegy z městské policie jednotlivých měst a s krajským koordinátorem BESIP.

Na svou činnost se preventisté zaměřili nejen mimo obce, kde je ze zákona povinnost za snížené viditelnosti mít na sobě viditelné prvky z retroreflexního materiálu, ale i v obcích. Zde apelovali zejména na chodce v tmavém oblečení, aby nosili reflexní pásky. Připomínali jim, že život a zdraví je to nejcennější, co člověk má a měli by udělat maximum pro svou ochranu.

Používání reflexních prvků je velmi důležité, neboť velmi často dopravní policisté při dopravní nehodě slýchávají větu, že řidič chodce neviděl nebo ho viděl až na poslední chvíli. O zavinění nehody (rychlost vozidla, pohyb chodce....) nemá cenu diskutovat, ale stále zůstává otázka následků. Při nehodě vozidla s chodcem bývají pro chodce následky bohužel velmi často tragické.

Děti jsou na silnicích ohroženy víc, než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a nedokážou ještě dobře odhadovat a předvídat. O to důležitější je, aby byly na silnici co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.

Policisté chodcům také vysvětlovali, že předměty z reflexních materiálů je nejlepší umístit na pohyblivých částech těla, ideálně nad zápěstím a nad kotníkem. Na pohybující se světélkující body reagují řidiči zhruba 3x dříve než na reflexní plošky staticky umístěné na trupu. Proto jsou i reflexní přívěsky považovány za významný preventivní prvek snižující pravděpodobnost zachycení chodce automobilem až o 85 %. Důležité je, máme-li třeba jen jeden reflexní pásek, mít ho na straně směrem do vozovky a nemít ho někde pod oblečením, ale viditelný ze všech stran. Dětem pak můžou rodiče pořídit oblečení, které je již vybaveno prvky z reflexních materiálů, stejně jako jsou takto vybaveny již i školní brašny.

Tato pravidla pak preventivní týmy vysvětlovaly také nejmenším školákům při následných besedách.

U řidičů policisté kladli apel na umístění reflexní vesty. Je velmi důležité, aby řidič, který má nějakou závadu na vozidle, z něho vystupoval s již nasazenou reflexní vestou. Řidič vyměňující pneumatiku například potmě či za jinak snížené viditelnosti, který není dostatečně osvětlený, se velmi často stane účastníkem dopravní nehody. A při tom stačí tak málo, navléci si reflexní vestu. To platí i pro spolujedoucí. Proto policisté  řidičům doporučovali, aby měl řidič ve vozidle vesty i pro ostatní pasažéry.

Každý z oslovených chodců, cyklistů či řidičů obdržel od krajského kooordinátora Besip či policisty  reflexní pásek, vestu nebo jinou drobnost z reflexního materiálu.

Další preventivní akce budou probíhat i nadále.

Vidět a být viděn na jednotlivých územních odborech:
Kutnohorsko
Praha venkov- VÝCHOD 
Úvaly
Rakovnicko
Mělnicko

por. Mgr. Markéta Johnová
15.2.2023

Odkazy do noveho okna

Benešovsko

Benešovsko 

Detailní náhled

Benešovsko

Benešovsko 

Detailní náhled

Kutnohorsko

Kutnohorsko 

Detailní náhled

Praha venkov-VÝCHOD

Praha venkov-VÝCHOD 

Detailní náhled

Kutnohorsko

Kutnohorsko 

Detailní náhled

Mělnicko

Mělnicko 

Detailní náhled

Mělnicko

Mělnicko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem