Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Větší postihy za dopravní přestupky

PŘÍBRAMSKO - Policisté na místě uložili pokuty ve výši 41 tisíc korun. 

Minulý týden proběhla na Příbramsku dopravní akce, která byla zaměřena zejména na požívání alkoholu před jízdou. Předchozí týden byla uskutečněna pro změnu speciální kontrola se zaměřením na dodržování stanovené rychlosti. Policisté zjistili 3x překročení rychlosti, 2x jízdu pod vlivem alkoholu, 8x nepoužití bezpečnostního pásu, 6x telefonování za jízdy, 6x nevyhovující technický stav vozidla, 1x jízdu na dálnici bez poplatku a 1x trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Na pokutách vybrali celkem 41 tisíc korun a osm řidičů bude ještě řešit správní orgán.

Dle novely zákona o silničním provozu došlo ke změnám v bodovém systému, cílem je přinést více bezpečnosti na silnice. Za držení telefonního přístroje při řízení v ruce dříve hrozila pokuta na místě do jednoho tisíce korun, nyní je to 2,5 – 3,5 tisíce korun, ve správním řízení z původních až 2,5 tisíce korun činí nyní správní trest 4 až 10 tisíc korun. Zpřísnilo se i přidělení bodů ze dvou na čtyři.

Co se týká řízení pod vlivem návykových látek, dříve ve správním řízení hrozila pokuta 2,5 až 20 tisíc korun a maximálně rok zákazu řízení, nyní je správní trest ve výši 7 až 25 tisíc korun a zákaz řízení na dobu až 1,5 roku. Pokud řidič odmítne podrobit se vyšetření, zda není ovlivněn alkoholem nebo drogou, stanovuje mu nyní zákon pokutu ve výši 25 až 75 tisíc korun a zákaz řízení na dobu 1,5 až 3 roky (dříve pokuta maximálně 50 tisíc korun a až dva roky zákazu řízení).

Pokud řidič překročí rychlost v obci o 40 km/h a mimo obec o 50 km/h činil dříve správní trest 5 až 10 tisíc korun a až roční zákaz řízení, nyní je pokuta ve výši 7 – 25 tisíc korun a až 1,5 roku zákazu řízení. Zpřísnilo se přidělení bodů z pěti na šest. Jestliže překročí motorista rychlost v obci o 20 km/h a mimo obec o 30 km/h pak činí pokuta na místě 2,5 – 3,5 tisíc korun, ve správním řízení 4 – 10 tisíc korun a budou za tento přestupek přiděleny čtyři body (dříve pokuta na místě maximálně 2,5 tisíce korun, ve správním řízení až 5 tisíc korun a tři body).

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
5. února 2024

Odkazy do noveho okna

dopravní kontroly

dopravní kontroly 

Detailní náhled

dopravní kontroly

dopravní kontroly 

Detailní náhled

dopravní kontroly

dopravní kontroly 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem