Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Verbum non arma

Podaná ruka směrem k veřejnosti, to jsou policejní akáti. 

Antikonfliktní týmy Policie České republiky byly založeny v roce 2006. V současné době působí na všech 14 krajských ředitelstvích po celé republice a jsou nedílnou součástí při bezpečnostních opatření.

Akáty tvoří zejména policisté a policistky z obvodních a místních oddělení Policie ČR, a to na bázi dobrovolnosti. Policie ČR má za úkol před každým zákrokem využít všech dostupných preventivních prostředků, zejména tedy kolegů a kolegyň z antikonfliktních týmů. Do dnešních dnů byly nasazeny do více než 3500 opatření.

Vysoké míry profesionality a úspěchů našich akátů si všimli i kolegové v zahraničí, kteří si naše zkušenosti přejali i do svých zemí, a to konkrétně v Polsku, Slovensku a Ukrajině.

Dne 11. dubna se na půdě Policejního prezidia Policie ČR uskutečnilo pracovní a přátelské setkání akátů z celé České republiky. Výměny dobré praxe se zúčastnili také slovenští, rakouští a polští kolegové.

„Byl jsem osobně u zrodu antikonfliktních týmů a vím, že jejich cesta nebyla úplně jednoduchá. Své postavení a uznání získali díky svému obrovskému pracovnímu nasazení, vysoké míře profesionality a především empatického přístupu během často velmi náročných bezpečnostních opatření. Přeji do dalších let všem akátům mnoho štěstí, a aby jim nikdy nedošla slova, protože ta jsou jejich zbraní. Máte můj velký respekt kolegové a kolegyně, akáti!  “ sdělil pan ředitel Ředitelství služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutka.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
19. dubna 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem