Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Verbální útok na občana

Žadateli byly zodpovězeny dotazy, týkající se verbálního útoku na občana ČR strážníkem městské policie.  

Je možné a za jakých okolností daného městského policistu podrobit zkoušce na detektoru lži?
Provádění fyziodetekčního vyšetření není explicitně upraveno žádným právním předpisem. Toto vyšetření je prováděno na základě dobrovolnosti pouze se souhlasem dotčené osoby a nezasahuje tak do občanských práv a svobod.
 
 Jaké jsou další technicko-právní možnosti zjišťování a prokazování podobných případů policistů?
Vždy je nutné postupovat dle okolností konkrétního případu. Podrobně je postup upraven v zákoně č. 141/1961 Sb. Zákon o trestním řízení soudním (dále jen trestní řád). Orgány činné v trestním řízení postupují v souladu s trestním řádem tak, aby byl zjištěn skutkový stav věci o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu, který je nezbytný pro jejich rozhodnutí. V přípravném řízení orgány činné v trestním řízení objasňují způsobem uvedeným v tomto zákoně i bez návrhu stran stejně pečlivě okolnosti svědčící ve prospěch i v neprospěch osoby, proti níž se řízení vede.
 
Existuje konkrétní státní zastupitelství pro podávání trestních oznámení na členy městské policie?
 Komu tento jev má nahlásit?
Oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, lze učinit písemně, ústně do protokolu, elektronicky, telegraficky, telefaxem nebo dálnopisem. Oznámení je povinen převzít každý útvar Policie ČR. Trestní oznámení je povinno přijímat i státní zastupitelství. Trestné činy strážníků vyhledává, odhaluje, prověřuje a vyšetřuje Policie České republiky. Dozor nad její činností v trestním řízení provádí státní zastupitelství.


29. 6. 2012

vytisknout  e-mailem