Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Velký úspěch naší policie!

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté vyhráli ve třech kategoriích!!! 

Velký úspěch měli včera policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. V soutěži Policista roku 2012 posbírali ocenění hned ve třech kategoriích!
Soutěž Policista roku každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra. Každé krajské ředitelství může poslat nominace např. do kategorií Policista roku, Čin roku, Tým roku, Zaměstnanec roku nebo Síň slávy. Zlínští policisté se na předních místech umístili v prvních třech zmíněných kategoriích.
 
Kategorie POLICISTA ROKU: 3. místo: por. Mgr. Jana Chmelová
Cenu získala zejména za nadstandardní, zcela profesionální a příkladný přístup při práci na vyšetřování případu týrání svěřené osoby. Na jeho konci je obžaloba čtyřiačtyřicetileté ženy ze Vsetínska, která zastávala pozici zdravotní sestry v dětském domově, ale ke svěřeným dětem se chovala víc než agresivně. Byť se na první pohled zdá, že se jedná o trestný čin nikoliv neobvyklý, jsme přesvědčeni o tom, že práce na něm se vymyká rutinním kauzám, a to nejen samotným obsahem případu, ale i promyšleným a citlivým přístupem nominované policistky.
Preventivně informační skupina dostala v polovině loňského roku podnět z vedení Dětského domova ve Zlíně, kde jsou umístěny děti od 1 do 7 let, na podezření z možného týrání ze strany zdravotnického personálu. Paní komisařka operativním šetřením ve velmi krátké době zjistila, že podezření je reálné, nicméně chyběly jakékoliv důkazy. Důmyslně nainstalované kamery nahrály záznamy, které odhalily šokující chování ženy. Nikdo netušil, jaké rozměry mělo. Zdravotní sestra malé děti tahala za vlasy, křičela na ně a brutálně s nimi zacházela jak při jídle, tak při výkonu osobní hygieny i při hraní. O to rychleji policisté museli zasahovat: reálně totiž hrozilo, že agresivní sestra některému z dětí způsobí vážná zranění.
Sestry zůstávají s dětmi hodně samy, například na nočních službách nikdo jiný v domově není. Obžalovaná měla tedy volnou ruku. Navíc děti neuměly ještě mluvit a ty starší se jí bály tak, že nikomu o krutém zacházení nic neřekly. Policistka zvolila velmi rychlý, důkladný postup, který byl navíc nadmíru citlivý a ohleduplný k týraným dětem, často vytrženým ze špatného sociálního prostředí. Už doma byly některé z nich vystaveny násilí ze strany rodičů. Dětský domov jim klidným útočištěm rozhodně nebyl. Až do zásahu policie.
 
Kategorie ČIN ROKU: 2. místo: nprap. Jakub Gajdošík
Policista Jakub Gajdošík při výkonu své služby dne 14. července 2012 zasahoval při dopravní nehodě. Ta se stala ve večerních hodinách ve Zlíně na ulici Družstevní, a to mezi sedmačtyřicetiletým cyklistou a osobním vozidlem. Neopatrný jezdec na kole narazil do zadní části zaparkovaného osobního vozidla, přičemž se na krku vážně pořezal o rozbité sklo auta. Policista muže našel v okamžiku, kdy mu z krku stříkala krev v rytmu pulsu, a zraněný začal upadat do bezvědomí. Policista okamžitě na ránu přiložil tlakový obvaz a uložil muže do protišokové polohy. Díky rychlé pohotovosti policisty se podařilo muži zachránit život. Vzhledem k masivnímu krvácení přišla pomoc zasahujícího policisty v posledních chvílích.
 
Kategorie TÝM ROKU: 1. místo! Výběr policistů, kteří nejvíce přispěli k objasnění kauzy spojené s pančovaným alkoholem, nebo vedoucí skupin, které na případu pracovaly:
plk. Ing. František Urbánek, vedoucí odboru hospodářské kriminality KŘ SKPV Zlín
Kpt. Ing. Roman Málek, vrchní komisař odboru hospodářské kriminality KŘ SKPV Zlín
kpt. Bc. Libor Zapletal, vrchní komisař odboru obecné kriminality KŘ SKPV Zlín
kpt. Mgr. Martin Baláž, vrchní komisař odboru obecné kriminality KŘ SKPV Zlín
npor. Mgr. Pavol Frolo, vedoucí oddělení obecné kriminality ÚO Zlín
por. Mgr. Miroslava Otépková, komisař oddělení obecné kriminality ÚO Zlín
por. DiS. Petr Tabara, komisař oddělení hospodářské kriminality ÚO Kroměříž
 
Za Tým roku 2012 jsme nominovali tým kriminalistů, kteří výrazným dílem přispěli k odhalení pachatelů zodpovědných za přimíchání jedovatého metylu do několika tisíc litrů lihu v kauze Metyl. Na základě takto nadstaveného alkoholu smrtelnou dávkou metylu v České republice v loňském roce zemřelo témě čtyřicet lidí. Díky rozpletení hlavní distributorské sítě se pak přišlo na dalších desítky větších či menších překupníků a prodejců nelegálního alkoholu.
Metanolová aféra vypukla na začátku loňského září. Většinu obviněných stíháme z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Sedm lidí je obviněno z obecného ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest. V hlavní, takzvané zlínské větvi, je nyní stíháno celkem 31 lidí, z toho 25 distributorů a koncových prodejců.
Náš tým svou práci v roce 2012 nedokončil a na vyšetřování této historické kauzy i nadále někteří jeho členové pracují. Všichni nominovaní se ale do vyšetřování zapojili s nadstandardní pílí, které si velmi vážíme. O tom, že v práci byli ve dne v noci, a že pracovali na úkor svého osobního volného času, není pochyb. Jejich snaha přinesla hmatatelné výsledky, za které by měli být náležitě oceněni.
Bylo by příliš neuctivé nezmínit, že na objasnění této kauzy nemalým dílem přispěli také kolegové z Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje i dalších míst republiky.
 
 
Ocenění Policista roku se uděluje každoročně těm policistům nebo občanským zaměstnancům, kteří se v uplynulém roce vyznamenali při plnění služebních povinností nebo jiným způsobem výrazně přispěli k fungování a prestiži našeho sboru. Naši kolegové si ceny převzali ve čtvrtek odpoledne v Praze přímo z rukou ministra vnitra Martina Peciny a policejního prezidenta Martina Červíčka. Ceremoniálu se účastnil také ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, který oceněným osobně pogratuloval a s potěšením poděkoval za skvěle odvedenou práci.
Další informace o ceně i galavečeru získáte na www.mvcr.cz.
 
11. října 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková 

vytisknout  e-mailem