Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Velikonoční svátky očima dopravních policistů

ŠUMPERSKO - Policisté vyjeli k sedmnácti nehodám. 

Během uplynulých svátečních dnů šetřili dopravní policisté na Šumpersku celkem 17 dopravních nehod, při kterých se zranilo 6 osob, z toho 4 vážně. U dvou řidičů bylo zjištěno ovlivnění alkoholem. Mezi účastníky dopravních nehod byli také tři motocyklisté a jeden řidič čtyřkolky.

V pátek 19. dubna 2019 v podvečerních a večerních hodinách uspořádali policisté napříč celým šumperským územním odborem velkou dopravně bezpečnostní akci, v rámci které zkontrolovali přes 450 vozidel a zjistili 36 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V mnoha případech zjistili špatný technický stav vozidel, řada řidičů a spolujezdců nebyla během jízdy připoutána bezpečnostním pásem, další zase ke kontrole nepředložili všechny potřebné doklady. Při akci byl odhalen také jeden řidič pod vlivem alkoholu. Tomu policisté naměřili hodnotu přes 0,6 promile alkoholu v dechu. V síti policejních kontrol uvízla také mladá žena, která usedla za volant osobního vozu, aniž by byla držitelkou příslušného řidičského oprávnění. Policistům se navíc snažila ujet. Měla k tomu zřejmě více důvodů. Orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek u ní totiž ukázal pozitivní hodnotu na látku kanabis. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se žena odmítla podrobit.

V pátek 19. dubna 2019 krátce po poledni došlo na silnici I/11 v úseku mezi obcemi Bludov a Klášterec, v katastru obce Chromeč, ke střetu motocyklu s cyklistou. Podle prvotního šetření měl 47letý řidič motocyklu zn. Honda jedoucí ve směru na Klášterec objíždět 42letého cyklistu, jedoucího v témže směru jízdy. Ten měl však v úmyslu odbočit vlevo, na komunikaci vedoucí k obci Chromeč. Došlo ke střetu obou účastníků, při kterém utrpěl zranění řidič motocyklu a taktéž jeho spolujezdkyně. Cyklista vyvázl bez zranění. Při dechové zkoušce, které se dobrovolně podrobil, opakovaně nadýchal přes 2,5 promile alkoholu v dechu. U řidiče motocyklu byla dechová zkouška negativní. Škoda způsobená na motocyklu byla předběžně odhadnuta na 100 tisíc korun, na jízdním kole na 2 tisíce korun. Veškeré příčiny, okolnosti a souvislosti, za kterých k této dopravní nehodě došlo, jakož i míra zavinění obou účastníků, jsou předmětem dalšího šetření.

Téhož dne, zhruba o dvě hodiny později, havaroval na silnici I/11 v úseku mezi Sobotínem a Starou Vsí 51letý řidič motocyklu Kawasaki. Ten podle prvotního šetření při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a dopravně technickému stavu komunikace. S motocyklem vyjel vpravo mimo silnici a v příkopu havarovat. Při havárii se vážně zranil. Zdravotnickou záchrannou službou byl přepraven k ošetření do nemocnice. Dechová zkouška u něj byla negativní. Škoda způsobená na motocyklu byla předběžně odhadnuta na 50 000 Kč. Také v tomto případě jsou veškeré příčiny a okolnosti, za kterých k havárii došlo, předmětem dalšího šetření. 

K další nehodě motocyklisty, o které jsme již aktuálně informovali, došlo v sobotu 20. dubna před třetí hodinou odpoledne na silnici I/44 v úseku mezi Loučnou nad Desnou a Červenohorským sedlem. Podle prvotního šetření měl motocyklista po projetí zatáčky dostat z prozatím přesně nezjištěných příčin smyk a s motocyklem upadnout na komunikaci. Motocykl setrvačností skončil mimo komunikaci v příkopu a motocyklista se střetl s protijedoucím vozidlem. Při nehodě došlo k jeho zranění, se kterým byl letecky transportován do nemocničního zařízení. Přesné příčiny nehody, její okolnosti a souvislosti, stejně jako výše vzniklé škody, jsou v šetření.

V neděli 21. dubna 2019 po půl třetí odpoledne jsme přijali oznámení o havárii čtyřkolky, ke které došlo na místní komunikaci v katastru obce Malá Morava, v úseku mezi turistickým bodem Mokřiny a osadou Bystřina. Sedmačtyřicetiletý řidič tam po projetí ostré pravotočivé zatáčky zaznamenal, dle svého sdělení, problém s řízením čtyřkolky, po kterém vyjel vpravo mimo komunikaci a narazil do břehu příkopu. Po nárazu došlo k převrácení čtyřkolky na levý bok. Při nehodě se vážně zranila spolujezdkyně, která byla po prvotním ošetření zdravotníky letecky přepravena k dalšímu ošetření do nemocnice v Olomouci. Řidič čtyřkolky, který vyvázl bez zranění, se podrobil orientační dechové zkoušce, při které mu bylo naměřeno bezmála 1,7 promile alkoholu v dechu. Ani jeden z účastníků nehody nepoužil přilbu. Havarovanou čtyřkolku policisté zajistili a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Veškeré okolnosti této havárie jsou nadále v šetření.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
23. dubna 2019

Odkazy do noveho okna

havárie čtyřkolky

havárie čtyřkolky 

Detailní náhled

havárie motocyklu u Sobotína

havárie motocyklu u Sobotína 

Detailní náhled

havárie motocyklu u Sobotína

havárie motocyklu u Sobotína 

Detailní náhled

dopravní nehoda u Chromče

dopravní nehoda u Chromče 

Detailní náhled

dopravní nehoda u Chromče

dopravní nehoda u Chromče 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem