Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Velikonoční pondělí očima policistů

PROSTĚJOVSKO - Řidiči pod vlivem byli, ale jen "včerejší". 

Vzhledem k mimořádným okolnostem způsobeným pandemií se z pochopitelných důvodů tradiční velikonoční dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řízení pod vlivem alkoholu nekonala. Přesto policisté v okrese Prostějov při namátkových kontrolách včera zjistili dva řidiče pod vlivem.

Prvním z nich byl v 8:25 hodin v Kralicích na Hané kontrolovaný řidič Fordu Ranger. U toho policisté obvodního oddělení Prostějov 2 provedenými dechovými zkouškami změřili hodnoty 1,19 a 1,07 ‰ alkoholu v dechu. S výsledkem testu řidič souhlasil a přiznal, že během odpoledne předchozího dne vypil tři piva a půllitr vodky.

Druhým řidičem s pozitivními dechovými zkouškami byl šestačtyřicetiletý řidič osobní Mazdy, kterého mezi obcemi Uhřice a Mořice kontrolovali policisté obvodního oddělení z Němčic nad Hanou. U toho policisté změřili hodnoty 0,43 a 0,36 ‰ alkoholu v dechu. Také tento řidič proti výsledku zkoušek neprotestoval a přiznal vypití jednoho piva a čtyř odlivek slivovice během předchozího večera.

Oba řidiči na místě přišli o řidičský průkaz a další jízda jim byla zakázána. První je vzhledem ke změřeným hodnotám podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest a zákaz činnosti. Druhý je podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu, za který mu hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

Po poledni pak policisté z oddělení Prostějov 2 mezi Kostelcem na Hané a Prostějovem kontrolovali Renault Megane a jeho třiašedesátiletého řidiče. Již od začátku kontroly řidič odmítal s policisty jakoukoli spolupráci i podrobení se dechové zkoušce. Na výzvu policistů dokonce odmítl z vozidla vystoupit a naopak se pokusil z místa odjet, v čemž mu policisté zabránili zahrazením cesty služebním vozidlem. Z auta muž nevystoupil ani po výzvě s výstrahou, že v případě neuposlechnutí budou užity donucovací prostředky. Z toho důvodu byl muž s využitím donucovacích prostředků zajištěn a eskortován na obvodní oddělení. Před tím se však ještě v prostějovské nemocnici podrobil odběru biologického materiálu ke zjištění ovlivnění. Ze zajištění byl pak propuštěn po administrativním zpracování věci. Pro své jednání je nyní podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu a přestupku proti veřejnému pořádku.

por. Mgr. František Kořínek

6. dubna 2021

vytisknout  e-mailem