Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Velikonoce v policejních číslech

KRAJ – Ani letošní velikonoční svátky se neobešly bez alkoholu za volantem  

Jak jsme v předvelikonočním čase informovali, tak jsme i učinili a policisté se v době velikonočních svátků ve zvýšené míře věnovali dohledu nad silničním provozem. V té době proběhly v rámci Královéhradeckého kraje dopravně bezpečnostní akce v rámci celorepublikového opatření.

V době velikonočního prodlouženého víkendu (od 29. 3. do 1. 4. 2013) na dodržování pravidel silničního provozu dohlíželo celkem 216 policistů jak dopravní, tak i pořádkové a cizinecké policie. Ti zastavili a kontrolovali více jak 1500 vozidel. Během těchto 4 dnů policisté zjistili 13 řidičů, kteří se před jízdou posilnili alkoholem. Kromě jednoho řidiče, který se vzhledem k nadýchané hodnotě dopustil trestného činu, bylo jednání ostatních oznámeno správním orgánům, kde jim hrozí až padesátitisícová pokuta. U dalšího řidiče policisté neprováděli „běžnou“ dechovou zkoušku při kontrole, ovšem byla to dechová zkouška při řešení dopravní nehody. Řidič „rekordman“ s hodnotou 3,54 promile alkoholu v krvi nestačil dobrzdit v Kvasinách na Rychnovsku.

Policisté dále zjistili dalších celkem 395 přestupků, které buď na místě vyřešili blokovou pokutou, nebo je oznámili správním orgánům. Naprosté většiny se dopustili řidiči motorových vozidel, kteří nejčastěji jeli rychleji než měli, jeli s vozidlem špatného technického stavu, nebo za jízdy nepoužili bezpečnostních pásů. Blokové pokuty byly uloženy v celkové výši téměř 180 tisíc korun.

Během těchto 4 dnů policisté v kraji řešili celkem 39 dopravních nehod, při kterých došlo k šesti lehkým zraněním a jeden řidič byl pod vlivem alkoholu.

Dopravní policisté krajské policie však s koncem Velikonoc svou činnost rozhodně neukončili a hned v úterý ráno vyrazili na dopravní akci. Při této se rovněž zaměřili na všeobecné dodržování pravidel silničního provozu a alkohol u řidičů. Několik desítek dopravních policistů během úterního rána kontrolovali více jak 400 vozidel, z nichž u 5 řidičů byla dechová zkouška pozitivní. U dalších dvou vykázal pozitivní hodnotu orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek. Policisté při kontrolách řešili 78 přestupků, z nichž většinu blokově. Řidiči opět nejčastěji buď překročili stanovenou rychlost, nebo sedli do vozu špatného technického stavu, či nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy.

V dohledu na dodržování pravidel silničního provozu hodlají nejen dopravní policisté pokračovat v průběhu celého roku.

Čtěte také:
Velikonoční „rekordman“

nprap. Jan Čížkovský
3. dubna 2013 11:30

vytisknout  e-mailem