Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Velikonoce-svátky jara

PELHŘIMOVSKO: Prevence pro klidné chvíle  

Neopatrnost nahrává zlodějům
Prožitku klidných velikonočních svátků předchází několik dní shonu a nákupní horečky. Lidé, kteří přicházejí na nákup do obchodních domů jsou zabráni do výběru zboží a nestarají se o volně odložené kabelky a tašky na nákupních košících. Této chvíle využívají zloději. Stačí chvilka a peněženka i s platební kartou a osobními doklady mizí v kapsách těchto osob. Kapsáři vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí, např. sportovní akce, diskotéky, hromadné dopravní prostředky, ale i rušné ulice.
    Krádež bývá blesková a okradený se o chybějících dokladech nebo peněžence dozví až mnohem později.
 
    Pelhřimovští policisté od počátku letošního roku zadokumentovali téměř dvacet případů, kdy pachatel kradl na diskotéce, v baru, v obchodním domě nebo v drobných obchodech či v nemocnici. Poškození přišli o osobní doklady, finanční hotovost a v sedmi případech o platební kartu.
 
 Jak se bránit před okradením?
  • Kabelku noste pokud možno u těla a využívejte různá zapínání a zdrhovadla
  • Uložené kabelky a tašky v nákupních košících mějte vždy v dohledu
  • V restauracích, barech a diskotékách své oblečení a příruční zavazadlo nespouštějte z dohledu
  • Nenoste své osobní doklady v peněžence
  • PIN platební karty mějte zásadně oddělený od platební karty
  • V případě odcizení platební karty tuto ihned zablokujte a krádež oznamte
 
Bezpečná jízda na silnicích
S Velikonocemi je spojený i zvýšený silniční provoz. V těchto dnech se policisté zaměří při kontrolách na technický stav vozidel, dodržování stanovené rychlosti v obci i mimo obec, ale i na řidiče, zda nejsou pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek.
 
Na Pelhřimovsku bylo od počátku letošního roku pod vlivem alkoholu zaviněno pět dopravních nehod. Policisté při běžných kontrolách zjistili u více jak třiceti řidičů požití alkoholu před jízdou. Dalších dvanáct řidičů řídilo své vozidlo pod vlivem drog.
 
 
 
Řádné zabezpečení vozidla
Při parkování s vozidly na parkovištích, vhodných místech ve městě, u hřbitovů nebo jen na ulici, vždy dbejte na řádné zabezpečení vozidla. V interiéru vozu nenechávejte na viditelných místech cenné věci, které lákají zloděje. Fotoaparáty, mobily, kabelky nebo počítače vezměte sebou nebo je ukryjte do zavazadlového prostoru, aby nebyly lákadlem pro zloděje.
 
Za první čtvrtletí letošního roku pelhřimovští policisté zadokumentovali desítku vloupání do zaparkovaných vozidel. Poškozené osoby tak přišli o notebooky, doklady, finanční hotovost nebo i různé nářadí.
 
  • Pokud je to možné, parkujte v garáži, na střeženém parkovišti, v přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech
  • Při opuštění vozidla vždy použijte dostupné mechanické bezpečnostní prvky a aktivujte elektronické bezpečnostní systémy

Nevystavujte na viditelných místech drahé věci, neodkládejte zde kufříky, kabelky ani aktovky


por. Bc. Hana Kotková, komisař
5. dubna 2012

 
 

vytisknout  e-mailem