Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Velikonoce na silnicích Libereckého kraje

KRAJ - V období Velikonoc probíhala na silnicích Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce. Policisté zkontrolovali přes 1 500 řidičů a odhalili na 300 prohřešků řidičů. 

V rámci prodlouženého velikonočního víkendu a velikonočního svátku prováděli policisté v Libereckém kraji v rámci celorepubliké akce ve zvýšené míře silniční kontroly na různých rizikových místech. Zaměřili se zejména na měření rychlosti a odhalování řidičů pod vlivem alkoholu a drog.  

DBA velikonoce
Při dohledu nad silničním provozem se na silnicích v kraji vystřídalo na více jak stovka policistů z dopravní i pořádkové služby. Během volných dní, kdy se očekával i zvýšený nárůst dopravy, zkontrolovali přes 1 500 vozidel a více jak 300 řidičů museli řešit z důvodu přestupkového jednání. Až na 22 přestupků, které oznamovali příslušnému správnímu orgánu, jich 287 řešili přímo na místě, uložením pokut. Těch policisté "rozdali" za více jak 130 000 korun.

Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší dovolené rychlosti. Za něj policisté pokutovali 110 řidičů. Dalších 67 řidičů řídilo vozidlo, které mělo nevyhovující technický stav. Celkem 26 řidičů nebylo při jízdě připoutáno bezpečnostním pásem a 1 řidič za jízdy telefonoval.

I přesto, že dopravně bezpečnostní akce byla avizována s předstihem, našlo se 11 řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu a další 3 řidiči, kteří byli ovlivněni návykovými látkami. Nebyli to jen řidiči vozidel, kdo se dopouštěli prohřešků. Policisté řešili také v jednom případě překročení zákona chodcem a v jednom případě cyklistou. Ani řidiči motocyklů neměli zcela čistý "štít". Celkem 9 si jich "vykoledovalo" za porušení zákona pokutu. V jednom příapdě uložili také policisté kauci řidiči cizí státní příslušnosti, a to ve výši 25 000 korun. Na dvě desítky řidičů nepředložily policistům při kontrole doklad o pojištění odpovědnosti. 

Velice pozitivním výstupem dopravně bezpečnostní akce je i skutečnost, že o prodlouženém víkendu a následném velikonočním svátku nedošlo v Libereckém kraji k žádné dopravní nehodě, při které by přišel někdo o život.
 

11. 4. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem