Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Velikonoce bezpečně

KRAJ - Policisté budou ve zvýšené míře na silnicích i v ulicích, parcích a v přírodě. 

Aktualizace: Během velikonočních svátků policisté v Královéhradeckém kraji provedli přes 5000 kontrol, z toho ve třiceti případech došlo k porušení nařízení vlády.

Nehod na silnicích oproti minulému roku ubylo. Dopravní policisté evidují v kraji od čtvrtka 9. 4. do pondělí 13. 4. celkem 56 dopravních nehod, z toho 4 zapříčiněné osobami pod vlivem alkoholu.

por. Ing. Eliška Majerová
14. 4. 2020, 14:00
_____________________________


Letošní Velikonoce budou bezpochyby jiné, svým způsobem mimořádné a doufejme i mimořádně klidné. Největší církevní svátky se totiž nebudou oslavovat veřejně v kostelech a při kolektivních koledách, ale vlivem situace kolem virové nákazy COVID-19 se přesunou do domácího prostředí.

Také policisté Královéhradeckého kraje se v posledních dnech zaměřili opět ve větší míře na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu, zvláště pak na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, neboť se ukázalo, že i v době nouzového stavu je to potřeba, když opakovaně zaznamenali i velmi výrazná překročení nejvyšší povolené rychlosti, například o 30, ale i 50 km/h. V dohledu nad bezpečnostsí silničního provozu budou muži a ženy zákona pokračovat i průběhu nadcházejících velikonočních svátků. Budou také kontrolovat požití alkoholu či jiných omamných látek řidiči před jízdou a všeobecně dodržování všech pravidel silničního provozu. Policisté se rozmístí na předem vytipovaných místech po celém Královéhradeckém kraji, jak na vedlejších cestách, zajímavých pro motorkáře, tak na silnicích I. třídy, kde nejčastěji dochází k tragickým nehodám. Vzhledem k začátku motorkářské sezóny vyrazí do terénu i motohlídky.

V našem prostředí jsou pro Velikonoce typické i odjezdy na chaty a chalupy. Zákaz vycházení v Čechách nařízen sice není, ale pokud nutně nemusíme vyjíždět, nejezděme. Cestou obvykle tankujeme pohonné hmoty, nakupujeme, občerstvujeme se. Tím přicházíme do kontaktu s dalšími lidmi. Pokud se k takovému cestování přesto rozhodneme, měli bychom dodržovat veškerá hygienická pravidla a eliminovat kontakt s dalšími lidmi, tudíž se nestýkat s nikým v místě svého rekreačního objektu, nevycházet ze svého pozemku a nenavštěvovat se s tamními obyvateli.

S přihlédnutím na stále platná opatření nouzového stavu se policisté v rámci každodenní činnosti zaměří také na dodržování pořádku a na místa s možnou větší koncentrací lidí, a s tím související kontroly zakrývání dýchacích cest, zabraňování shromažďování více než dvou osob a dodržování dvoumetrového odstupu.

Všem přejeme klidné Velikonoce, strávené ve zdraví a harmonii.

por. Mgr Eva Prachařová
9.4.2020 v 15.45 hodin

vytisknout  e-mailem