Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Veletrh zdraví

JIHLAVSKO: Sedmnáctého ročníku projektu se zúčastnila prevence s policejními psychology. 

Ve středu 25. listopadu uspořádala základní škola Otokara Březiny v Jihlavě projekt s názvem Veletrh zdraví. V letošním roce se jedná již o sedmnáctý ročník. Téměř všechny třídy základní školy se proměnily v pracovní dílny, kuchyňky, laboratoře a besední místnosti. Hned u vstupu do školy se přicházejícím věnovalo několik žáků z devátých tříd, kteří zajišťovali nasměrování lidí do správných místností, organizaci a poradili si s každou položenou otázkou. Policie ČR byla pořadateli z řad vedení školy pozvána s přáním, připravit pro děti aktivity, související s preventivní činností policie. Na základě zájmů žáků se upořádaly tři bloky aktivit, podle věkového zařazení. Překvapením ze strany policie byli dva policejní psychologové, kteří s ochotou přijali pozvání na tuto akci. Ve spolupráci s preventistkou se dětem věnovali.
První blok aktivit byl věnován nejmladším dětem, se kterými jsme probírali nejrůznější nebezpečí, která na ně mohou v jejich životě číhat. Když jsou sami doma, na cestě do školy a ze školy, ve svých volnočasových aktivitách, ale také v jednotlivých ročních obdobích. Jako důležité jsme také považovali, upozornit na nálezy nejrůznějších předmětů, které v sobě skrytě mohou skrývat velké nebezpečí. Svoje znalosti a současně schopnosti komunikovat mezi sebou si mohli vyzkoušet v soutěži, která pro ně byla připravena. Čtyři pětičlenná družstva se stala soupeři v obdobě televizní hry „RISKUJ“! Bodované otázky si mohli vybírat z následujících témat: dopravní značky, bezpečnost, právo, psychologie, doprava a policie ČR. Jejich úkolem bylo v časovém intervalu deseti vteřin se domluvit na odpovědi a vybranou otázku zodpovědět. Tým, který za správné odpovědi získal největší počet bodů, byl odměněn maličkostmi s policejní tématikou.
Druhý blok aktivit si vybrali žáci pátých až sedmých tříd. S nimi jsme se zaměřili především na nebezpečí, ve formě agrese, projevy agresivity v problematice šikany. V modelových situacích si potom sami vyzkoušeli, jak je obtížné v neočekávaných situacích zareagovat a měli možnost si to alespoň trochu nacvičit. Bezvládně ležící spolužák na ulici; pohozený lovecký nůž, peněženka a klíče; senior obtěžující jejich spolužáka a projevující se agresivně u školního hřiště. Situace, které je mohou potkat a nevystrašit tolik, jako když na ně nebudou vůbec připraveni. Nasazení žáků v rolích „zachránců“, nálezců i obětavých kamarádů bylo neuvěřitelné. Velmi rychle se do svých rolí vžili a neočekávané situace řešili v rámci svých znalostí a možností velmi dobře. I pro tyto všechny aktéry byla připravena odměna.
Nejstarší žáci se v osmdesátiminutovém bloku dozvěděli něco o práci policejních psychologů, v modelové situaci se stali svědky loupežného přepadení pošty a také si „zariskovali“. Při simulovaném přepadení nás nejvíce zajímalo, co všechno si jsou schopni zapamatovat na pachateli a jak jsou schopni nejen jeho, ale také celou situaci dopodrobna popsat.
Vždy jsme s nimi rozebírali, jak se v danou chvíli cítili, co pro ně bylo náročné a co nikoli, nad čím ani přemýšlet nemuseli a co je nejvíc překvapilo. Díky tomu získali nejen další schopnosti, ale také náměty na zamyšlenou.

Odkazy do noveho okna

Veletrh zdraví 2009,2

Veletrh zdraví 2009,2 

Detailní náhled

Veletrh zdraví 2009,3

Veletrh zdraví 2009,3 

Detailní náhled

Veletrh zdraví 2009,4

Veletrh zdraví 2009,4 

Detailní náhled

Veletrh zdraví 2009

Veletrh zdraví 2009 

Detailní náhled

Veletrh zdraví 25.11.2009

Veletrh zdraví 25.11.2009 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem