Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vedení středočeské policie ocenilo dvě ženy pamětní medailí za záchranu života

Velkou míru statečnosti a odvahy prokázaly obě ženy a zachránily život tehdy šestasedmdesátileté seniorce. 

Náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Michal Mazánek a vedoucí služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství police Středočeského kraje plk. Mgr. Michal Foit navštívili obě statečné ženy a předali jim vyznamenání. Pětašedesátiletá Jana Kněbortová s poškozenou Annou Čermákovou, která letos oslaví osmdesáté narozeniny, žijí v domě s pečovatelskou službou na Berounsku. Slavnostního okamžiku byli přítomni také ostatní obyvatelé žijící v tomto domě a společně se vrátili o čtyři roky zpět. Zástupci vedení středočeské policie projevili velký obdiv nad statečností obou zachránkyň. Ve svém každodenním pracovním životě se setkávají spíše s těmi opačnými případy, kdy si lidé nepomohou. Zachránkyně však tvrdí, že je to samozřejmé a že by pomohl přece každý. Zachráněná žena se cítí v dobré kondici a s odstupem času dokáže o velmi smutném zážitku hovořit.
 
Za druhou statečnou ženou jednačtyřicetiletou Petrou Stariatovou se zástupci vedení krajského ředitelství policie vydali až do západních Čech, kde žena žije. Počínání paní Stariatové je výjimečné, neboť je od mládí těžce tělesně postižena. Její reakce na danou situaci a pomoc je proto statečné a uznání hodné
V říjnu 2011 ve večerních hodinách se vydala pachatelka do pečovatelského domu na Berounsku, kde navštěvovala svou známou. Chvilku si obě ženy povídaly v pokoji poškozené a až při odchodu vytáhla žena železnou tyč, podkopla poškozené nohy a začala ji bít. To vše s úmyslem ji zabít. Poškozená Anna se začala bránit a křičet. Právě křik jí zachránil život. Její volání o pomoc uslyšely dvě sousedky, a přišly napadené ženě na pomoc. Odtrhly je od sebe a tím zachránily Anně život. Se zraněním byla převezena do nemocnice, kde byla hospitalizována několik dnů.
 
Stejná pachatelka jen o dva měsíce dříve navštívila jednasedmdesátiletou známou v domě s pečovatelskou službou na Havlíčkobrodsku. I zde po delším rozhovoru napadla seniorku a způsobila ji závažná zranění. Uhodila ji mimo jiné opakovaně vázou do hlavy. Napadená žena utrpěla velmi těžká zranění, kterým na místě podlehla. Pachatelka odjela do Prahy a vázu v Praze vyhodila.
 
Pachatelka Marie Panská byla odsouzena k úhrnnému výjimečnému trestu odnětí svobody v trvání jednadvaceti let. Byla zařazena do věznice se zvýšenou ostrahou. V době spáchání těchto násilných trestných činů jí bylo dvaasedmdesát let.
 
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
KŘ P ČR Středočeského kraje
9. února 2015
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem