Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vedení středočeské policie bilancovalo kriminalitu a nehodovost v kraji za uplynulý rok

KRAJ - Jednou z priorit na letošní rok je IT kriminalita a doprava. 

V úterý 24. ledna 2023 hodnotilo vedení Krajského ředitelství policie Středočeské kraje kriminalitu a dopravní nehodovost za uplynulý rok. Na úvod ředitel krajského ředitelství brig. gen. Václav Kučera, představil priority na rok 2023:

  • personální stabilizace středočeské policie - doplňování početních stavů, náborové aktivity, vzdělávání
  • IT kriminalita
  • POL POINT - rozšiřování alternativního způsobu komunikace občana s policií
  • ochrana zvlášť zranitelných obětí – problematika domácího násilí
  • doprava - snižování počtu a následků dopravních nehod, zrychlení dokumentace dopravních nehod na místě, využívání technických prostředků při dokumentaci rychlosti a bezpečné vzdálenosti

Aktuálně působí ve Středočeském kraji 3422 policistů. „Aktuálně bychom potřebovali o 500 policistů více," uvedl krajský ředitel generál Václav Kučera. "Minulý rok jsme přijali 187 policistů, 182 jich z různých důvodů odešlo, zejména do jiných krajů, nebo na jiné pozice z důvodu kariérního růstu," doplnil.

Jednou z náborových aktivit, kterou středočeská policie realizuje již více jak 5 let, je sportovně charitativní projekt "Přes bariéry s policií". Maturanty nejen motivuje ke sportovním výkonům, ale umožní jim i započít přijímací řízení k policii, pokud splní podmínky pro vykonání fyzických testů. „V rámci projektu jsme již pomohli 18 klientům Konta Bariéry a vybrali pro ně přes 1,6 milionu korun,“ dodal ředitel, generál Václav Kučera.

REGISTROVANÁ KRIMINALITA ZA ROK 2022
Kriminalita ve Středočeském kraji oproti loňskému roku stoupla o 12,2 procenta. "Ačkoli se může zdát číslo vysoké, jedná se o nejnižší nárůst kriminality z celé České republiky.“ sdělil náměstek ředitele pro trestní řízení plukovník Ondřej Smotlacha. Policisté řešili na území Středočeského kraje 19775 trestných činů, což je meziroční nárůst o 2150 skutků. Nejvíce registrované kriminality evidujeme, tak jako v minulém roce, v okrese Kladno, kde registrujeme 2843 skutků, nejméně pak na okrese Rakovník celkem 715 skutků.

V oblasti kybernetické a ostatní kriminality páchané v kyberprostoru evidujeme nárůst nejen ve Středočeském kraji, ale napříč celou republikou. V loňském roce jsme zaevidovali nárůst tohoto druhu kriminality o více jak 128 %. I tato skutečnost je jedním z důvodů, proč vnímáme oblast kybernetické kriminality jako jednu z priorit na letošní rok.

DOPRAVNÍ NEHODOVOST
V roce 2022 řešili středočeští policisté 15127 dopravních nehod, což je oproti loňskému roku o 173 nehod více. Dopravních nehodu bohužel nepřežilo 76 osob a 280 utrpělo těžká zranění. Nejčastějšími příčinami byl nesprávný způsob jízdy (7172), následovala nepřiměřená rychlost (2636) a nedání přednosti (1358). Nejvíce nehod se stalo v pátek.

"Nejvíce dopravních nehod se stalo na místních komunikacích (4310). Na dálnicích jsme řešili 1.989 dopravních nehod, na silnicích I. třídy 1871 nehod, na silnicích II. třídy 3485 dopravních nehod a na silnicích II. třídy celkem 3114 dopravních nehod," uvedl náměstek ředitele pro vnější službu plukovník René Peták.
 

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
25. ledna 2023

Odkazy do noveho okna

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem