Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Vědecký jarmark

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR se zapojí do akce „Vědecký jarmark – věda nás baví“, kterou pořádá obecně prospěšná společnost VĚDA NÁS BAVÍ ve spolupráci s VŠCHT Praha, ČVUT v Praze a Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR.  

Akce proběhne 18. září 2013 v Praze 6 na Vítězném náměstí v Dejvicích, pod záštitou primátora hl. města Prahy, starostky Prahy 6, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Akademie věd ČR.
 
Prezentace Kriminalistického ústavu Praha zahrnuje dvě stanoviště.
 
Nenechte se napálit!
S padělanou bankovkou se může setkat každý z nás. Jak poznáte, že je pravá? Kontrolou ochranných prvků, kterými jsou bankovky opatřeny. Jaké to jsou a kde je na bankovce vyhledat? Poradí vám znalci Kriminalistického ústavu Praha z oddělení grafických analýz, kteří se zabývají zkoumáním pravosti platidel a cenin.
 
Co otisk, to originál
Háček, očko či můstek jsou některé ze znaků, které se vyskytují v papilárních liniích. Kde je najdete? Na prstech rukou, na dlaních a na ploskách nohou. Nevěříte? Přesvědčí vás daktyloskopie, která využívá jedinečnosti a nezaměnitelnosti otisků prstů k individuální identifikaci osob. Znalci Kriminalistického ústavu Praha vám představí některé speciální pomůcky, které využívají při své práci.
 
Organizátoři akce chtějí hravou formou přiblížit vědu a vědecké experimenty žákům základních a středních škol, ale i široké veřejnosti.     
 
(Více informací o akci najdete na www.vedeckyjarmark.cz)
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
16. září 2013

vytisknout  e-mailem