Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Vědci hovořili o analýze krevních stop či nových poznatcích v balistice

Účastníci konference EAFS, kterou pořádá Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) z pověření Evropské sítě forenzních institucí v Kongresovém centru v Praze, dnes absolvovali další série odborných přednášek.  

sekce 09
K pilířům kriminalistické práce patří důkladné ohledání místa činu a zajištění stop. Této problematice bylo dnes věnováno několik přednášek v dopoledních i odpoledních blocích v sekci „Místo činu a DVI“. Hned několik odborníků se zabývalo analýzou krevních stop. „Například Gerda Edelman z Nizozemí přiblížila experiment, při kterém vědci nasnímali krevní stopy za využití hyperspektrální kamery. Snímky poté přímo na místě činu analyzovali, zjišťovali jejich vznik a další informace, které mohou přispět k objasnění trestného činu,“ uvedl plk. Mgr. Petr Bendl, Ph.D. z KÚP, který je vedoucím českého DVI týmu a problematice dokumentace místa činu se věnoval řadu let.

Na vystoupení Gerdy Edelman navázala specialistka z Nového Zélandu Elizabeth Wiliams, která zkoumala trajektorii krve při útoku zbraní na oběť. „Tím, jak pachatel zbraní na oběť útočí, dochází při zpětném pohybu (při nápřahu) k rozstřiku krve ze zbraně do okolí. Na základě analýzy trajektorií krevních stop odborníci zpracovali animaci pravděpodobného způsobu útoku pachatele na oběť,“ vysvětlil plk. Bendl. Odpolední blok přednášek byl zaměřen na oblast dokumentace místa činu. Diskutovalo se např. o náležitostech forenzní fotografie pro identifikaci hromadných neštěstí či o využití fotogrametrie a geografického informačního systému (GIS) v dokumentaci.

Neméně zajímavé příspěvky zazněly také v sekci balistiky, kde se delegáti dozvěděli např. o automatické identifikaci střel podle stop vývrtu hlavně na jejich povrchu, o metodách identifikace výrobců ilegálních zbraní v Brazílii či identifikaci vstřelového otvoru s využitím rentgenu Nomad. V této sekci vystoupil také vedoucí oddělení balistiky KÚP plk. Ing. Bohumil Planka, CSc., který hovořil o databázích na typování zbraní podle nábojů a střel.

foto 38
V sekci počítačových analýz zaujala přednáška Thomase Souvigneta, který se ve své prezentaci věnoval problematice obnovy dat z poškozených médích, analýze dat u neznámých softwarů a využívání hardwarových zařízení, které prolamují různé ochrany zabezpečení. Expert v závěru prezentace připomněl, že jedině vzájemná spolupráce a sdílení zjištěných informací je cesta, jak se bránit proti trestným činům v oblasti výpočetní techniky.

Ostatní přednášky byly cíleny především na problematiku skimingu, zpřístupňování dat z paměťových médií (fd, hdd, RAM) a možnosti využití 3D tiskáren pro vytvoření různých prototypů.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
10. září 2015
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem