Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Věda a výzkum v Kriminalistickém ústavu

Pod stejnojmenným názvem se 29. dubna 2019 v budově Ministerstva vnitra uskutečnil seminář určený pro policisty, zaměstnance resortu, státní zástupce a pracovníky řešitelských týmů s cílem představit některé výsledky aplikovaného výzkumu a vývoje řešené v Kriminalistickém ústavu (KÚ) v průběhu loňského roku. 

Účastníky přivítal ředitel KÚ plk. Mgr. Ľuboš Kothaj. Připomněl tradici ústavu jako instituce, která již od svého založení v roce 1958 působí kromě znalecké činnosti také v oblasti výzkumu a vzdělávání. V rámci aplikovaného výzkumu se soustřeďuje na projekty programů bezpečnostního výzkumu, úkoly řešené z institucionální podpory a na mezinárodní projekty.
V Programu bezpečnostního výzkumu České republiky v letech 2015–2022 řeší KÚ celkem 16 projektů, z institucionální podpory 17 úkolů.

Účastníci semináře vyslechli celkem sedm zajímavých přednášek z oblastí audio-video dokumentace, kyberkriminality, balistiky a daktyloskopie.  

seminář 00Seminář zahájil kpt. Mgr. Tomáš Doubek prezentací výzkumného úkolu Model. Přiblížil přednosti 3D skenování s možností následného vytváření 3D modelů a přesných verifikovaných podkladů pro analýzu místa a dějů na místě činu. Podklady vytvořené 3D skenovacími metodami jsou použitelné nejen pro potřeby dokumentace místa činu nebo události, pro 3D vizualizaci, ale slouží jako základní podklad pro další znalecká zkoumání s následným využití v trestním řízení.

MEIDEHIS – výzkumný úkol, který řeší mnohdy velmi komplikovanou problematiku určování doby výroby starých palných zbraní, prezentoval pplk. Mgr. Milan Fencl. Upozornil na problematiku rozlišení zbraní historických, které dle zákona o zbraních nepodléhají registraci, na rozdíl od zbraní novější výroby, které jí naopak podléhají. Dělicí linie mezi oběma skupinami zbraní je velmi tenká a zásadní. Stanovisko kriminalistického znalce je přitom zásadní pro právní posouzení případu a může vést k trestnímu stíhání držitele zbraně pro nedovolené ozbrojování.

Projekt Zavedení systému komplexních analýz SEM – automatické analýzy půdních fází a Ramanovy spektroskopie do praxe znalecké služby Policie ČR představil pplk. RNDr. Marek Kotrlý. Do forenzní praxe přináší možnosti automatické mineralogické analýzy, která doplňuje stávající systém pro zkoumání pedologických stop. Ramanova spektroskopie, komplementární mikroanalytická metoda pro SEM, přináší významný posun při analýze mikročástic, kde dosud elektronová mikroskopie při analýze organických fází a multikompozitů selhávala.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Mgr. Zbyněk Koukolík
Kriminalistický ústav
3. května 2019

Odkazy do noveho okna

seminář 01

seminář 01 

Detailní náhled

seminář 02

seminář 02 

Detailní náhled

seminář 03

seminář 03 

Detailní náhled

seminář 04

seminář 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem