Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Věci ve vozidlech jsou snadnou kořistí

HRADECKO – Za dva dny 8 oznámení o vykradených vozidlech  

Policisté Územního odboru Hradec Králové přijali během 47 hodin (od 7. ledna do 9. ledna 2013) celkem osm oznámení o vykradených autech. U každého případu strážci zákona provedli důkladné výslechy, vozidla a jejich okolí ohledali a v daných případech provádějí patřičná šetření.
Zloději v pěti případech úřadovali na parkovištích v Hradci Králové v ulicích Baarova, Jižní, Collinova, Sokolská a Buzulucká, další z vozidel parkovalo ve Všestarech a poslední dvě v Chlumci nad Cidlinou. Všechna vozidla byla osobní, až na dvě dodávky z Chlumce.
Lapka vždy do vozidla vniknul za použití násilí a kradl, co mu přišlo pod ruku. Ve dvou případech odešel s autorádiem, z dalšího vozu si odnesl peněženku s doklady a dva mobilní telefony. U tří vozidel však takové štěstí neměl, z jednoho zcizil tašku s léky za sto korun, v druhém našel batoh s potřebami k plavání a ve třetím auťáku dokonce nic neodcizil. V Chlumci nad Cidlinou si však zloděj ke škodě majitelů hodně přilepšil, jelikož si zde dvou dodávek odnesl elektrické ruční nářadí v hodnotě celkem 90 tisíc korun.
Kromě toho, že zloděj kradl, tak majitelům vozidel způsobil škodu poškozením při vynuceném vstupu. Celkem to v těchto osmi případech činí téměř 24 tisíc korun s tím, že u jednoho z vozidel bude škoda vyčíslena dodatečně.
Policisté se snaží jak vypátrat zloděje, tak i nalézt odcizené věci. Nenechavci se při bezpracném obstarávání majetkového prospěchu dopustili přečinů krádeže, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, nebo padělání a pozměnění platebního prostředku na což trestní zákoník pamatuje až dvouletým pobytem za mřížemi.

Policisté doporučují, pokud je to alespoň trochu možné ve vozidle nic cenného neponechávat a parkovat na frekventovaných místech. Neponechávejte ve vozidle, ani věci malé hodnoty, které mohou zloděje nalákat. Auto není trezor a i taška s léky či batoh s plaveckými potřebami zloděje může přimět k vloupání.

nprap. Jan Čížkovský
9. ledna 2012 v 15:30
 

vytisknout  e-mailem