Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ve zlínských půldomcích řádí zloději

ZLÍNSKO: Odcizili věci za čtvrt milionu.  

Prozatím neznámí lupiči během víkendu vykradli půldomek a čtvrtdomek ve Zlíně.

První případ se stal v noci ze soboty na neděli kolem půlnoci. Majitel půldomku odjel na víkend mimo město. Po příjezdu jej čekalo velmi nemilé překvapení. Hned po příchodu k domku viděl rozbité okno, které před svým odjezdem řádně uzavřel. Proto raději nevešel dovnitř a ihned zavolal na linku 158. Dům nejdříve prozkoumal psovod s policejním psem, poté kriminalistický technik odebral na místě stopy. Policisté zjistili, že lapka se nejdříve snažil vypáčit okno v obývacím pokoji. Protože se mu to nepodařilo, zvolil jednodušší a účinnější způsob. Vzal kámen a prohodil jej oknem vedle vstupních dveří, kudy se potom dostal dovnitř. Ukradl elektroniku a peníze. S poškozením oken se škoda vyšplhala na téměř osmdesát tisíc korun.

Druhý případ se stal v pondělí brzy ráno, kdy vlastník čtvrtdomku společně se svou přítelkyní odešli do práce. Kolem poledne se vrátili domů. Všimli si, že je prasklé sklo ve vstupních dveřích. S neklidem vstoupili do domu, kde je čekal nepříjemný zážitek. Dvířka od nábytku byla pootevírána a věci rozházeny po celém domě. Poté, co se vzchopili z počátečního šoku, zavolali policii. Neznámý poberta byl zřejmě milovníkem sladkostí. Kromě finanční hotovosti, elektroniky a zlata, odcizil také plný košík cukrovinek. V tomto případě se majitelům ztratily věci za sto sedmdesát tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že pachatelé spáchali v obou případech velkou škodu, mohou v případě odsouzení strávit za mřížemi až pět let.

Apelujeme na majitele bytů, domů a rekreačních objektů, aby provedli alespoň minimální opatření před krádežemi, která nikterak nezatíží jejich peněženku:
- nechlubte se svými majetkovými poměry, obzvláště před lidmi, které neznáte
- udržujte dobré vztahy se sousedy, všímejte si neznámých lidí ve svém okolí
- při odjezdu z místa pobytu si zajistěte vybírání poštovní schránky, neupozorňujte na to, že nejste doma
- ztratíte-li klíče od bytu, okamžitě vyměňte bezpečnostní zámek.
A hlavně! Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte, ztěžujete práci policistům a znesnadňujete vypátrání pachatele.


20. května 2014, nprap. Monika Kozumplíková
 

vytisknout  e-mailem