Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ve Zlínském kraji má zbraň 16 tisíc lidí

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté zkontrolovali soutěže i hračkářství.  

Policisté z Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Zlínského kraje nezahálí ani v létě. Letos poprvé mimo jiné dohlíží na střelecké soutěže, ale kontrolují také hračkářství nebo internetové obchody. Prozatím jsme nezaznamenali žádná zásadní pochybení.
V letních měsících začali policisté kontrolovat střelecké soutěže. Absolvovali jich již sedm na území okresů Vsetín, Uh. Hradiště a Kroměříž, další je čeká v září ve Zlíně. Prověřujeme, jestli střelci mají zbraně v dobrém technickém stavu a s příslušnou dokumentací, a zda nepili alkoholické nápoje. Pod naším drobnohledem bylo už 136 závodníků, všichni kontrolami prošli na výbornou.
Policisté procházeli také hračkářství, kde se zaměřili na kuličkové zbraně a atrapy. Důležité bylo ujistit se, že v těchto obchodech nejsou zbraně, které by měly vyšší energii střely, než povoluje zákon. Zároveň jsme zjišťovali, zda obchodníci se zbraněmi kategorie D (nepodléhají povinné registraci u Policie ČR), neprodávají své zboží dětem, kterým ještě nebylo osmnáct let. Také tyto revize dopadly dobře.
V současné době se policisté zaměřují na internetové obchody zbraní v regionu, zejména na zasílání zbraní konečnému majiteli a na ověření, že zakoupená zbraň nedojde do nepovolaných rukou.
 
Počet zbraní roste, majitelů je však méně
Ve Zlínském kraji k pololetí tohoto roku registrujeme celkem 40165 střelných zbraní. V kategorii zakázaných zbraní (kat. A), ve které jsou registrovány například zbraně některých  bezpečnostních agentur nebo sběratelů, je jich celkem 168. V kategorii krátkých zbraní, pistolí a revolverů (kat. B) máme zapsáno celkem 13530 kusů a v poslední kategorii C (lovecké zbraně, kulovnice, malorážky či zbraně sportovní) je jich nejvíce, 26511.
Přestože počet zbraní roste, majitelů paradoxně ubývá. Zatímco v roce 2010 jsme evidovali téměř 17 tisíc majitelů zbrojních průkazů, v polovině letošního roku jich bylo přibližně o tisícovku méně. Zato zbraní za poslední tři roky přibyly asi čtyři tisíce. Příčiny, proč je méně držitelů zbrojních průkazů, jsou podle našich odborníků tři: finanční náklady, fakt, že spousta lidí propásne termín pro vydání nového zbrojního průkazu a v neposlední řadě také neprodloužení povolení ze zdravotních důvodů. 
 

 

31. července 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem