Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ve Vrběticích pokračujeme v ohledání druhého místa výbuchu

ZLÍNSKO: Je předpoklad, že práce ukončíme letos v prosinci. 

Práce na ohledání druhého epicentra exploze, skladu číslo 12, pokračují. Od 15. dubna jsme přešli na dvousměnný provoz s cílem zrychlit záchranné a likvidační práce tak, aby byl po přechodu ze zimního na letní čas maximálně využit rozsah denního světla v jarních a letních měsících. V důsledku toho došlo ke změně uzavírání komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou, která je od poloviny dubna uzavírána každodenně od 7 do 18 hodin. Bohužel musíme konstatovat, že komunikace bude ve výše uvedených intencích uzavírána až do podzimních měsíců, října případně až listopadu. Do této doby budou pokračovat práce na ohledání druhého místa výbuchu a po jejich ukončení budou pyrotechnici znovu provádět plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum v okolí bývalého skladu č. 12. Připomínáme, že důvodem uzavírání komunikace je zajištění maximální bezpečnosti občanů. Pyrotechnici totiž doporučili veliteli zásahu bezpečnostní perimetr od epicentra exploze ve vzdálenosti 1 000 metrů.

Policejní pyrotechnici stále nachází při ohledání místa výbuchu velké množství munice. Uplynulý pátek jsme odvezli dalších několik stovek kusů munice, kterou pyrotechnici nemohli zlikvidovat v dočasné trhací jámě ve vrbětickém areálu, do Vojenského újezdu Libavá.

Opět připomínáme, že do té části areálu, která je oplocena, stále platí zákaz vstupu. Během uplynulého měsíce ostraha areálu zaznamenala hned dva případy pokusu o vniknutí do areálu.  Jednou to byla skupinka cizinců a podruhé turisté, kteří si chtěli přes střežené území zkrátit cestu.

Minulý týden proběhla další z pravidelných schůzek velitele zásahu se starosty obcí, které jsou v těsné blízkosti areálu muničních skladů. Pracovního setkání se tentokrát zúčastnili všichni pozvaní starostové obcí Vlachovice, Slavičín, Bohuslavice nad Vláří, Luhačovice, Haluzice, Lipová, Valašské Klobouky, ředitel pyrotechnické služby plk. Michal Dlouhý a také pracovník Krajského úřadu Zlínského kraje. Na pracovní schůzce je velitel zásahu plk. Jaromír Tkadleček informoval o aktuálním dětí a výhledu prací na příští měsíce, přičemž další setkání proběhne koncem měsíce září.

V případě, že nedojede k mimořádné události a počasí bude příznivé, je předpoklad, že v prosinci letošního roku práce ve vrbětickém areálu ukončíme a složky IZS odejdou.

30. dubna 2019, mjr Mgr. Lenka Javorková

Odkazy do noveho okna

Vrbětice 2019

Vrbětice 2019 

Detailní náhled

Vrbětice 2019

Vrbětice 2019 

Detailní náhled

Vrbětice 2019

Vrbětice 2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem