Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ve Vrběticích jsme kvůli počasí pozastavili pyrotechnickou činnost

ZLÍNSKO: Upozorňujeme na trvající zákaz vstupu do oploceného území.  

Kvůli extrémně zhoršeným povětrnostním podmínkám jsme na nezbytně nutnou dobu přerušili některé odborné pyrotechnické činnosti ve Vrběticích. V ohledání místa činu budeme pokračovat, jakmile k nám budou klimatické podmínky přívětivější.

V minulém týdnu se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve Vlachovicích – Vrběticích pohybovala kolem – 15 °C, což velmi znesnadnilo, až znemožnilo práci pyrotechniků při ohledání místa činu. Proto začátkem tohoto týdne zasedla odborná pyrotechnická komise, která po zvážení všech alternativ a jasně daných faktů vydala stanovisko, v němž navrhuje pozastavení pyrotechnických prací na nezbytně nutnou dobu. Stanovisko se opírá o tvrzení, že zemina a trosky jsou natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty. Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 cm sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu, nevidí, do čeho najíždí a kam šlapou, nelze tedy dělat primární rekognoskaci terénu. Velitel zásahu po přihlédnutí k doporučení pyrotechnické komise rozhodl o pozastavení pyrotechnických činností. Po tuto dobu se bude denně jeden pyrotechnik věnovat každodennímu průzkumu epicentra, při němž bude zjišťovat venkovní teplotu, množství sněhu, stav půdy a trosek zdiva. Nadále budou policisté ošetřovat materiál a techniku, temperovat kontejner, kontrolovat sklady a celý areál. Dobu pozastavení pyrotechnických činností nelze v tuto chvíli odhadnout.

V posledních týdnech evidujeme v několika případech pokus o vniknutí do střežené a oplocené zóny muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích. Jednotlivými případy se zabývají policisté Obvodního oddělení ve Valašských Kloboukách a šetří je jako přestupek proti majetku, za který hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta. Upozorňujeme obyvatele přilehlých obcí, že do střeženého prostoru je nadále zakázán vstup. Vnitřní část oploceného prostoru je stále kontaminována municí v různých stupních poškození, u níž nelze vyloučit možnost nenadálé exploze a tím i přímé ohrožení života.

 

 

5. ledna 2017, nprap. Monika Kozumplíková

Odkazy do noveho okna

Vrbětice v zimě

Vrbětice v zimě 

Detailní náhled

Vrbětice v zimě 2

Vrbětice v zimě 2 

Detailní náhled

Vrbětice v zimě 3

Vrbětice v zimě 3 

Detailní náhled

Vrbětice v zimě 4

Vrbětice v zimě 4 

Detailní náhled

Vrbětice v zimě 5

Vrbětice v zimě 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem