Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Ve volnu zadržel hledaného vězně

PARDUBICKÝ KRAJ – Že policejní služba může začít v každém okamžiku i když má člověk na sobě „tepláky“, to dokazuje včerejší případ z Pardubic. Náš psovod si šel v osobním volnu v rámci zvyšování fyzické kondice zaběhat, sledoval okolí, kde nemohl přehlédnout muže s výrazným tetováním. Ihned věděl, že stejné obrázky viděl i na internetu s informací, že jde o hledaného vězně, po kterém vyhlašovali pátrání Středočeši. 

Na nic nečekal, prokázal se mu svou příslušností k policii a vyzval ho, aby předložil doklady, neboť je podobný osobě v celostátní pátrání. Muž znervózněl, chvíli stál s rukama v kapsách, ale poté do jisté míry spolupracoval. Občanský průkaz u sebe měl, jenže už na první pohled nepatřil jemu. Přestože neustále policistu přesvědčoval, že je to skutečně on, kolega se odbýt nenechal a informoval operační středisko, které na místo vyslalo kolegy z pardubické hlídkové služby. V batohu měl další doklady - rodný list a náhradní doklad potvrzující ztrátu občanského průkazu další osoby. Odkud vše získal, to na místě neřekl, rozpovídal se až na obvodním oddělení, kde pod tíhou důkazů pro výrazné tetování potvrdil, že je skutečně 33letý muž, který 12. července odešel z nestřeženého pracoviště. Občanský průkaz údajně našel v Praze a další doklady si u něj schoval jeho kamarád.

Do Pardubic prý vyrazil jen na tak, chtěl si užít svobody a poté se údajně vrátit do Prahy. Pár dní svobody si evidentně užil, ale skončila v okamžiku, kdy ho spatřil náš psovod. Co policista přiznal?: "V pondělí jsem si říkal, že takového člověka bych na ulici bezpečně poznal, ale v ten moment by mě nenapadlo, že se tahle myšlenka o den později zrovna v Pardubicích stane skutečností."

Co následovalo? O cestu zpět do věznice mladý muž "na útěku" starost mít nemusel. Tam se dostal pomocí eskort. Kolegové z hlídkové služby ho předali do královéhradecké vazební věznice a jeho další cesta už byla v gesci vězeňské služby.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
21. července 2021

vytisknout  e-mailem